StoryEditorOCM
Županija"Poštujte naše znakove"

Vozači, pazite ne djecu! Neka će u pondjeljak krenuti prvi put u školu, a policija će pojačano nadzirati ulice i raskrižja u blizini škola

Piše šibenski.hr
6. rujna 2019. - 14:40

Početkom nove školske godine policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske se sukladno zadaćama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020. I zadaćama Provedbenog plana prventivnog djelovanja policije na poslovima nadzora i upravljanja u cestovnom prometu u 2015., temeljem dosadašnjih iskustava na području naše Županije tijekom rujna provoditi akciju „Poštujte naše znakove“ usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih, koji prvi put sudionici u cestovnom prometu.

U okviru akcije policijski službenici održat će predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, kao i predavanja na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda s ciljem upoznavanja djece, a i roditelja s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu, s posebnim osvrtom na obveze korištenja sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje pri prijevozu djece.

Osim toga policijski službenici će također u okviru akcije pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, posebice u vrijeme početka i završetka nastave omogućavajući time nesmetan i što sigurniji dolazak djece u školu kao i odlazak iz škole, kao i dosljedno poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema vozačima koji čine prometne prekršaje, a posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

- Naši statistički pokazatelju upućuju na pozitivan trend stanja u prometu u odnosu na stradalu djecu, a čemu uvelike doprinosi i ova preventivna akcija, koja, osim djecu, na posebnu pozornost opominje i vozače. Tako je u prošloj godini na našem području u prometnim nesrećama ozlijeđeno 36 djece (49-2017.g.), od kojih je njih 6 zadobilo teže (10 -2017.g), a 30 lakše tjelesne ozlijede (39-2017.g).Od ukupnog broja ozlijeđene djece u prometu, 11 djece su ozlijeđeni kao pješaci (13-2017.), od kojih je 2 teže (5-2017.g.), a 9 lakše ozlijeđeno (8-2017), a 8 djece je lakše ozlijeđeno pri vožnji bicikla (8-2017.g.)., dok je 17 djece ozlijeđeno kao putnici u osobnim automobilima ( 28-2017.g.), od kojih je njih 4 teže (3-2017.), a 13 lakše ozlijeđeno (25-2017.g.

Obzirom na sve naprijed navedeno pozivamo Vas da putem svojih medija upoznate javnost s provođenjem ove akcije, prvenstveno upozorite vozače na posebnu pozornost na zaštitu djece u prometu i tako doprinesete njihovoj sigurnosti, navodi se u priopćenju PU šibensko-kninske.

 

10. svibanj 2024 01:47