StoryEditorOCM
Županijaprijavite se!

Vodice se pripremaju za 11. Dane mladog maslinovog ulja: ograničen broj uzoraka koji će se analizirati, evo svih detalja o ovogodišnjoj manifestaciji

Piše Katarina Rudan
28. listopada 2021. - 14:19

Međunarodna manifestacija, 11. po redu, "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" održat će se u Šibensko-kninskoj županiji 11. prosinca 2021. godine u vodičkom hotelu Olympia, izvijestili su uz Udruge dalmatinskih uljara.

Maslinari i uljari koji žele sudjelovati i doznati kvalitetu svojeg ulja, najkasnije do 15. studenog trebaju dostaviti uzorke za analizu. Zbog ograničenog broja uzoraka, maksimalno 200, organizator može skratiti rok prijava ukoliko se ranije zaprimi maksimalni broj. Pravo na sudjelovanje imaju sve fizičke i pravne osobe koje su upisane u registar poljoprivrednih gospodarstva.

- Potrebna količina za ocjenjivanje je pola litre maslinovog ulja. Pored ocjenjivanja ulja u rinfuzi, uvodimo i ocjenjivanje ulja iz pakovine. Pod pakovinom se podrazumijeva boca s etiketom koja udovoljava svim zakonskim normama stavljanja na tržište, ali neće se ocjenjivati izgled pakovine već samo kvaliteta sadržaja boce. Kao i prijašnjih godina, kemijske parametre analizirat ć i ocjenjivati stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik, a organoleptiku članovi šibenske Udruge „Olea“, a to su ocjenjivači koji su završili i dobili potvrdu za stručnu osposobljenost za kušače maslinovog ulja – kaže tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

image
Damir Buntić
Nikša Stipaničev/Cropix

Dodaje da se uzorak ulja može dostaviti osobno ili poštom na adresu Udruge (Ivana Gundulića 25, Vodice 22211). Uplata kotizacije je na žiro račun Udruge dalmatinskih uljara Vodice, IBAN: HR6224070001100331920, u opis plaćanja obavezno staviti: Sudjelovanje na XI. Manifestaciji i ime i prezime, u poziv na broj odobrenja staviti 00 i MIBPG broj poljoprivrednog gospodarstva ili OIB osobe.

- Cijena po uzorku iznosi 230 kuna, a u nju su uračunati troškovi kemijske i organoleptičke analize i fonda nagrada. Svečana večera će se održati i dodatno platiti ukoliko epidemiološke mjere budu dopustile ovaj vid okupljanja. Tada ćemo uručiti priznanja i nagrade, a ukoliko ne bude bilo moguće održati manifestaciju, poslat ćemo ih poštom – zaključio je Buntić.

19. travanj 2024 20:12