StoryEditorOCM
Županijaprojekt ‘Adriadapt‘

Talijani snimili lokacije koje su bile pogođene najvećim poplavama u povijesti Vodica

Piše Katarina Rudan
26. travnja 2021. - 18:37

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Europi, uzrokovane još jednim valom širenja koronavirusa, završna konferencija projekta "Adriadapt" neće se, kako je bilo planirano, održati uživo u Veneciji, već online.

Potvrdio nam je to voditelj projekta Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo grada Vodica. Radi se o projektu čija je provedba počela 1. siječnja 2019. godine, u trajanju od 24 mjeseca. Službeno je krenuo prvim partnerskim sastankom održanim početkom ožujka 2019. u Veneciji, a financira se u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014. - 2020. Nositelj projekta je CMCC Foundation - Euro-Mediterranean Centre for Climatic Change iz Italije.

Šibensko-kninska županija je jedan od partnera na projektu za čije je projektne aktivnosti osigurano 123.200 eura, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostali partneri na projektu su: Državni hidrometeorološki zavod, IUAV University of Venice, Centar za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija (PAP/RAC), Union of the Municipalities of Savio Valley, Regional Agency for prevention Environment and Energy of Emilia-Romagna – ARPAE, Municipality of Udine, Municipality of Cervia, Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR te Grad Vodice kao jedno od pilot-područja projekta.

image
Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Neovisno o tomu što se stručnjaci uključeni u ovaj važan projekt, kojemu je glavni cilj poboljšanje sposobnosti prilagodbe obalnih gradova duž Jadrana na učinke klimatskih promjena, nisu mogli sastajati zbog pandemije, posao se privodi kraju. O svemu su razgovarali i izvještaje o tomu što su istražili, otkrili te koja je preporuka razmjenjivali online, a tako će biti i na završnoj konferenciji koja će se održati 11. svibnja. Za potrebe završne konferencije, partneri iz Italije nedavno su boravili u Vodicama radi snimanja određenih lokacija u mjestu, kako bi ih usporedili s najvećim poplavama 2014. i 2017. koje su se dogodile u Vodicama.

- Kolege iz Cervie predvodio je Marco Pollastri, a uz videozapis, intervju o stanju u Vodicama danas i u budućnosti koja nam slijedi dali smo dr. sc. Vedran Petrov i ja. Kroz provedbu projekta svi su segmenti vezani uz klimatske promjene obuhvaćeni i stručno obrađeni te ćemo za koji dan imati gotov program mjera koji će, uz ostale materijale, biti prezentiran na zoom konferenciji. Inače, uloga Grada Vodica u ovom projektu je da u suradnji s ostalim partnerima pridonese postavljenim ciljevima projekta i da za područje grada Vodica, kao jednog od pilot-područja, izradi Plan prilagodbe klimatskim promjenama koji će u budućnosti poslužiti kao platforma za održivi razvoj - rekao nam je Marko Lugović.

25. travanj 2024 18:34