StoryEditorOCM
Županijaenergetski neovisni

Vodice bi trebale imati struje i za ‘izvoz‘: donesena odluka o gradnji solarne elektrane u Čistoj

Piše Šibenski.hr
1. listopada 2022. - 17:45

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vodica donesena je Odluka o iniciranju poduzimanja radnji radi omogućavanja izgradnje fotonaponske elektrane u Industrijskoj zoni Čista na površini od 55 hektara. S ciljem jačanja energetske samodostatnosti Republike Hrvatske i poticanja ulaganja u obnovljive izvore energije došlo je do izmjene zakonskih i podzakonskih propisa, prvenstveno Zakona o prostornom uređenju.

Izmjene zakona trebale bi pojednostaviti, ali i ubrzati gradnju, odnosno postavljanje solarnih elektrana na površinama planiranim za tu namjenu, ali i na područjima, na kojima to prostornim planom nije zabranjeno.

- Izgradnjom elektrane u Čistoj - kazao je gradonačelnik Vodica, Ante Cukrov - Vodice bi bile energetski neovisne.

- Ovim projektom namjera nam je oživiti industrijsku zonu Čista. Naravno, sve uz stručno mišljenje ljudi iz Ministarstva. Kapacitet proizvodnje takve elektrane više je nego dostatan za potrebe grada Vodica, čak i u špici sezone. S ovom Odlukom proces započinje i vjerujemo da ćemo maksimalno brzo riješiti sve potrebno za raspisivanje Javnog natječaja za izgradnju elektrane - rekao je gradonačelnik Cukrov.

Vijećnik NL Stipe Petrina Auror Friganović naglasio je kako ova Odluka ide ka energetskoj neovisnosti, jer instalirana snaga bi trebala biti otprilike 60 megavata. Grad Vodice, za primjer, troši tek trećinu toga.

- Tu je i energetska renta, ali i nova radna mjesta. A svako novo radno mjesto je važno i vrijedno. Grad Vodice bi od ovog projekta imao višestruku korist - naglasio je vijećnik Friganović.

27. travanj 2024 00:01