StoryEditorOCM
ŽupanijaOGADILA IM SE ŠPORKA VODICA

Vodičani bijesni, a turisti im bježe: Misecima pijemo otrov iz špine - Razbolila mi se žena i dvoje dice! Kriv je i dogradonačelnik koji je sve htio zataškati (FOTO)

Piše Branimir Periša/Ante Talijaš
28. srpnja 2017. - 13:25

Čak je i ambasador Poljske u Hrvatskoj upoznat sa skandalom da su fekalne vode prije tri dana dospjele u vodovodni sustav Prvićke ulice i Blata u Vodicama, zbog čega je u oko 30 domaćinstava isključena voda dok se cjevovod ne očisti i ne dezinficira klorom! Vodovod je proradio sinoć, no slaba je to utjeha ovim ljudima jer im ostaju kontaminirane kućne instalacije - prenose svoja strahovanja i nepovjerenje na jučerašnjem prosvjedu. Okupilo ih se dvadesetak, spremnih novinarima iznijeti istinu o nemilom incidentu o kojemu bruji cijela zemlja.

- To je teroristički akt, to nije normalno, ocijenio je naš ambasador, a ja se slažem. Postaviti nelegalno bušotinu za navodnjavanje travnjaka tako da se fekalije izmiješaju s pitkom vodom nečuveno je, nemam riječi - govori poljski turist Andreas Piorecki o ovome ekološkom ekscesu usred ljeta, kada je u Vodicama, mjestu visoke turističke reputacije, 20 tisuća gostiju. Prema riječima stanara Prvićke i Blata, mnogi ih zbog ovog incidenta napuštaju. Nelagodno ozračje elementarne nepogode naglašavaju postavljeni veliki plastični tankovi za pitku vodu duž ulice sa suhim slavinama koju dopremaju vodički vatrogasci.
- Evo, ovako, u plastičnim bocama nosim svojim gostima. Još su tu, ne znam hoće li im sve ovo dozlogrditi - zdvaja jedna starija žena i nemoćno širi ruke.

Piorecki je na Prvićku ulicu izašao prosvjedovati pred novinarima zajedno s domaćim svijetom koji tu stanuje ili ljetuje zajedno s desecima svojih gostiju. Njegova supruga ostala je u sobi zbog probavnih tegoba, kontaktirao je i sa svojom ambasadom i, kako kaže, na kraju je ipak odlučio "ostati plakati zajedno sa svojim domaćinima i pružiti im potporu".

Krizna situacija u Vodicama, ispod koje leže duboke sumnje u upletenost i međusobno pogodovanje lokalnih političkih aktera i poslovnih ortaka, produbila se jučer okupljanjem stanara toga vodičkoga kvarta pred dvjema zgradama s 18 apartmana zbog kojih su na pravim mukama. Dan prije šibenski je "Vodovod", pisali smo, podnio kaznenu prijavu protiv investitora Zorana Josipovića zbog nelegalne bušotine za navodnjavanje travnjaka koja je uzrok zagađenja i zdravstvene neispravnosti pitke vode, kako su u odvojenim analizama utvrdili "Vodovod" i šibenski Zavod za javno zdravstvo.

Ogorčenje, srdžba, zabrinutost... Sve se to dalo iščitati na licima ljudi koji su sazvali novinare da bi se čuo i njihov glas o "neviđenom kriminalu, korupciji, svjesnom ugrožavanju zdravlja ljudi", a riječ terorizam nije upotrijebio samo Poljak, inače 20 godina prijatelj Vodica i svoje domaćice Marije Juras.

Što je posrijedi u Prvićkoj ulici i Blatu, na dvije zgrade s 18 apartmana, koncizno iznosi Mario Relja, objašnjavajući kako je tehnički moguće da su se fekalne vode izmiješale s pitkom vodom:
- Investitori su se bušotinom spojili na glavni vodovod kako bi vodu koristili za navodnjavanje zelenih površina u dvorištu zgrada. Ispod tih travnjaka izgrađena su dva septička bazena i dogodilo se da je bušotina povukla fekalije u vodovodni sustav - govori s ogorčenjem u glasu Relja, dodajući da je zagađenost vode postala vidljiva kako su se apartmani prodavali, te punili gostima i – fekalijama. Zapravo, svi su se trovali zagađenom vodom barem nekoliko mjeseci a da nisu znali, jer je fekalija u vodi bilo u manjoj mjeri.

Ispaštala je njegova najuža obitelj - supruga Monika dospjela je u bolnicu zbog želučanih problema, a njegova malodobna djeca, od šest i devet godina, uz bolove u trbuhu, osula su se mrljama po čitavome tijelu. Pomislio je, nastavlja, da je to od hrane, pa je sve iz frižidera pobacao u smeće, no sada zna u čemu je stvar i zabrinut je da se pijenje onešićene vode naknadno ne odrazi na zdravlje njegove djece.

Zbog svega toga Relja proziva ortake u ovoj investiciji, Zorana Josipovića, županijskog vijećnika HDZ-a u prošlom sazivu, člana GO HDZ-a Vodica, i Stipu Bosotina, sadašnjeg vodičkog dogradonačelnika, jer su "svojim djelovanjem svjesno ugrozili zdravlje i živote sviju, naročito djece".

Da ironija bude veća, Bosotin je u vrijeme izgradnje apartmanskih zgrada u Prvićkoj ulici sjedio u Nadzornome odboru šibenskog "Vodovoda" i na kraju pokušao prikriti iskrslu ugrozu za zdravlje ljudi. Zajedno sa susjedima, ogorčen je i na ponašanje gradonačelnice Nelke Tomić, koja ničim nije reagirala na njihove službene dopise niti se udostojila posjetiti ih u ovoj nevolji.
S dogradonačelnikom Stipom Bosotinom u više smo navrata pokušali kontaktirati telefonom, no bez uspjeha.


INVESTITOR ZORAN JOSIPOVIĆ
Sve ću vas obeštetiti...
Svim oštećenim stanarima u susjedstvu nadoknadit ću štetu, ako se utvrdi moja krivnja - izjavio je Zoran Josipović, dodajući da je sustav za navodnjavanje godinu dana radio bez greške. Bušotina je, ističe, bila namijenjena isključivo za navodnjavanje zelenila okućnice objekta koji je legalno priključen na vodovodnu mrežu.
Frane Čičin-Angul, jedan od stanara i jučerašnjih prosvjednika, ističe da su problemi počeli kada su izdane građevinske dozvole za dvije stambene zgrade na lokaciji Zarova, točnije na odvodnom kanalu oborinskih voda.
- Mjesecima se voda cijedila ispod tih zgrada, namnožili su se komarci, a smrad ustajale vode bio je nepodnošljiv. Kada se to saniralo, fekalije iz tih zgrada prodrle su nam u vodoopskrbni sustav - iznosi kronološki Čičin-Angul.


Evo, ovako, u plastičnim bocama nosim svojim gostima. Još su tu, ne znam hoće li im sve ovo dozlogrditi - zdvaja jedna starija žena i nemoćno širi ruke



To je teroristički akt, to nije normalno, ocijenio je naš ambasador, a ja se slažem. Postaviti nelegalno bušotinu za navodnjavanje travnjaka tako da se fekalije izmiješaju s pitkom vodom nečuveno je, nemam riječi - govori poljski turist Andreas Piorecki

24. travanj 2024 04:21