StoryEditorOCM
ŽupanijaOGORČENI MJEŠTANI

Voda s Krke prije došla u Marinu nego u zaleđe Rogoznice!?

Piše VEDRANA STOČIĆ
29. rujna 2020. - 07:04

U naselju Sevid svečano je obilježen dolazak vode u to naselje. Plod je to rada predstavnika Općine s Vodovodom Split i Vodovodom Šibenik te s Hrvatskim vodama, a i rezultat radova koje smo otvorili u 2018. godini.
Ciljevi su ostvareni, izgrađeni su cjevovodi od Supljaka do Sevida, izgrađena je sekundarna mreža te ono najvažnije – mještani su dobili pristup zdravoj, kontroliranoj i pitkoj vodi s Krke. Voda je već u Sevidu i Vinišću.
Ova vijest objavljena u Marinskom listu uzbudila je žedno stanovništvo rogozničkog zaleđa. Pitaju se kako to da je iz novog regionalnog cjevovoda voda s Krke zaobišla mjesta u općini Rogoznica i potekla u općini Marina, odnosno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "U 21. stoljeću", kažu stanovnici Dvornica i drugih mjesta, "mi smo žedni, a kamion pitke vode plaćamo od 450 do 600 kuna."
Riječ je o regionalnom cjevovodu Supljak – Dvornica – Kanica – Salići – Sevid, čija je gradnja počela u studenom 2018. godine, nakon punih deset godina lobiranja, priprema, izmjena trasa i zatvaranja financijske konstrukcije. Trasa cjevovoda duga je 12 kilometara, vrijednost radova iznosila je 19 milijuna kuna ili 2.578.266 eura. Uz to, projekt je dijelom financiran novcem Europske banke za obnovu i razvoj, i to u iznosu od 11 milijuna kuna, dok su ostatak do 19 milijuna kuna pokrile općine Rogoznica i Marina. Također, obje općine, svaka na svome području, riješile su i imovinskopravne odnose na potezu kojim prolazi cjevovod. Rok gradnje bio je godinu dana, doduše, probijen je za nekoliko mjeseci, ali radovi su okončani prije ljeta.
Gdje je onda problem i zašto je voda potekla u općini Marina, a nije u općini Rogoznica?

Gotova dokumentacija za Kanicu


– Za sekundarnu mrežu izrađuje se projektna dokumentacija. Za Kanicu je već gotova i ide se u ishođenje građevinske dozvole. Sevid je dobio vodu jer je imao već izgrađenu sekundarnu mrežu, a mislim da su građani općine Marina po priključku splitskom Vodovodu plaćali 5000 kuna – rekao nam je direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica.
Objasnio je i za što se koristi novac posebne naknade koju Rogozničani plaćaju već 15 godina. Iznos od četiri kune po potrošenom kubiku vode namijenjen je, kaže direktor Malenica, isključivo za razvoj vodoopskrbe i odvodnje na području općine Rogoznica.
Puno više problema s bijesnim i žednim građanima od direktora šibenskog Vodovoda Frane Malenice ima rogoznička načelnica Sandra Jakelić.
– Do konca ove godine bit će dovršena sva projektna dokumentacija, a na područjima gdje bude ishođena građevinska dozvola radovi će početi odmah. I mi želimo da naši građani što prije dobiju tekuću vodu – kazala nam je načelnica Sandra Jakelić.
Možemo se samo nadati da će izjave direktora Vodovoda i rogozničke načelnice donekle ublažiti nezadovoljstvo žednog zaleđa, jer kažu – njihovo je strpljenje pri kraju.

17. travanj 2024 00:29