StoryEditor
ŽupanijaFranjo Pašalić ne miruje

Vlasnik marine ‘Frapa‘ kupio je i tursko brodogradilište: Otkrio je i kako želi zaokružiti svoje turističko ‘carstvo‘ u Rogoznici

Piše Ivo Mikuličin
4. lipnja 2022. - 15:31

Hrvatski biznismen Franjo Pašalić ne miruje iako je kročio u ranu jesen života. Poslije marine Frapa u Rogoznici, te marine u Dubrovniku, dalmatinski Livnjak kupio je i tursko brodogradilište. Iz Turske je stigao i prvi, izuzetno atraktivan plod njegova rada, superluksuzna megajahta "Domenika". Luksuzno plovilo već se usidrilo u rogozničkoj luci, pa je bila gotovo neizbježna ćakula s Hercegovcem, koji je djetinjstvo proveo na Braču, ranu mladost u Sarajevu, te se poslije godina rada u Münchenu skrasio u Rogoznici.

– Ponosan sam na svoju jahtu, kako ne bih bio. Volio bih, doduše, da je izgrađena u nekom hrvatskom brodogradilištu, ali kao da za takvo što kod nas nema volje, ali – ne želim griješiti dušu – ni dovoljno znanja. Ne želim biti lažno skroman, pa ću se pohvaliti da sam osobno dizajnirao svoje novo plovilo – otvorio se Pašalić, kao po običaju, "oštro na prvu loptu".

Patentirao dizajn

Treba li zatajiti da smo bili impresionirani ne samo vanjskim izgledom, nego i unutrašnjošću nove jahte. Da Pašalić nije baš slučajno patentirao svoj dizajnerski rad kod Europskog ureda za patente.

– Jahta je duga 37 metara, te ima dva dizelska motora sa po 1900 konjskih snaga. Tu su i tri sinkronizirana generatora ukupne snage 127 kilovata za noćnu potrošnju struje. Na jahti je uređen raskošan salon, koji je praktički spojen s blagovaonicom, a uređene su i četiri luksuzne sobe – otkrio nam je Pašalić dio bitnih detalja vezanih uz novo, luksuzno plovilo.

Franjo Pašalić očekuje da će jahta na tržištu dosegnuti cijenu od 15 milijuna eura. Potencijalnim kupcima bit će prezentirana u rujnu u dvama važnim gradovima francuske rivijere: na Festivalu plaisence u Cannesu te na Yacht Showu, manifestaciji koja se početkom jeseni organizira u Monacu.

image

Unutrašnjost jahte

Jahta "Domenika" tek je prva u liniji Dolphin, kako je Pašalić nazvao svoju proizvodnju superluksuznih brodova. Neće proći puno vremena da zaplovi i "Mate", kako je Pašalić nazvao drugo, slično plovilo, koje je već u izgradnji.

Ulaganje u turizam

Novi, brodograđevni projekt nije, međutim, usporio Pašalićevu želju da u Rogoznici "zaokruži" svoje turističko carstvo, točnije da izgradi novi resort, ukupne površine 120 tisuća četvornih metara, koji krije i hotel sa sedam vila.

image

Zapovjedni most

– Ulažem u hrvatski turizam još od ratnih godina, kad je malo tko vjerovao u ostvarenje samostalne Hrvatske. Grije me nada da će ta djelatnost kod nas samo rasti, te da će i ova sezona nadmašiti zimske, pomalo skeptične prognoze – optimističan je Pašalić.

image

Franjo Pašalić

Niksa Stipanicev/Hanza Media

No nije mogao izdržati da na kraju ćakule, koja je bila prekidana brojnim telefonskim pozivima, potencira priču o svojim korijenima.

– Zašto ne biste napisali veliki tekst o poznatim Livnjacima!? Ne morate posebno potencirati mene. Ispred mene su svakako izbornik Zlatko Dalić, europski priznati nogometni stručnjaci Niko i Robert Kovač… Uostalom, ja bih takav tekst doživio i kao vrijedno podsjećanje na suradnju Šibenika i Livna u Domovinskom ratu, na koju sam kao Hrvat itekako ponosan – završio je Pašalić.

Bez premca u Hrvatskoj

Pašalićeva marina u Rogoznici bez premca je u Hrvatskoj. Čak je 15 puta proglašena najboljom velikom marinom u Lijepoj našoj.

– U jednom sam trenutku čak bio i odustao od sudjelovanja u tim proglašenjima, da dam prostora drugima – otkrio nam je Pašalić.

16. kolovoz 2022 05:38