StoryEditorOCM
ŽupanijaKAKAV BEZOBRAZLUK

Vlasnik konobe bez ikakve koncesije privatizirao rivu na Kornatima: ‘Izgrađena je ilegalno, nisam ja, netko drugi je...‘

Piše Toni Veljača
22. kolovoza 2024. - 16:22
Uvidom u raspoloživu evidenciju ovog Upravnog odjela utvrđeno je da na predmetnoj lokaciji Šibensko-kninska županija nije davatelj niti jedne koncesije, odnosno da trenutno nema aktivne koncesije – kazali su iz Šibensko-kninske županije

Uzurpacija pomorskog dobra. Klasična hrvatska priča kojoj svjedočimo svake turističke sezone prije koji dan dobila je još jedan nastavak. Na otoku Ravni Žakan, malom škoju koji je dio Nacionalnog parka Kornati, smjestila se konoba „Žakan”, a ispred nje i riva koju vlasnik konobe koristi, a bez da za to ima ikakvu koncesijsku dozvolu.

Ne samo da je koristi, već je i na nju montirao ormariće za napajanje električnom energijom, a koje, kako je na njima i istaknuto, smiju koristiti isključivo gosti konobe. Spomenuta riva koja se nalazi na pomorskom dobru ilegalno je izgrađena, i bez ikakvih dozvola proširena, toliko da sada već seže duboko u zaljev. Na njoj su postavljene i inox bitve za koje se vežu brodovi, a tko se smije ili ne smije privezati na rivu kako nam tvrdi čitatelj koji nas je upozorio na ovaj slučaj (podaci poznati redakciji op. a.) kontrolira sam vlasnik konobe.

„Gospodin Dragičević nelegalno uzurpira rivu ispred svoje konobe, onemogućavajući privez određenim brodovima. Ovakvo ponašanje predstavlja nelojalnu konkurenciju ACI Marini koja se nalazi u blizini, budući da marina posluje u skladu sa zakonom i pruža regulirane usluge na legalan način te državi plaća visoku koncesijsku rentu za tu vrstu poslovanja.

Posebno zabrinjava činjenica da su na rivi, koju Dragičević nelegalno koristi, postavljeni murinzi. Ovi murinzi oštećuju morsko dno i predstavljaju ekološki problem unutar Nacionalnog parka Kornati. Kao zaštićeno područje, Kornati bi trebali biti očuvani i zaštićeni od ovakvih nepravilnosti koje narušavaju prirodno okruženje i ugrožavaju morski ekosustav.

Također je važno napomenuti da za ovu rivu Dragičević nema koncesijsko odobrenje, što dodatno potvrđuje nelegalnost njegovih radnji. Uz to, na rivi su postavljeni ormarići za napajanje električnom energijom, na kojima je istaknuto da ih mogu koristiti samo gosti konobe", kazao nam je čitatelj.

U razgovoru za Morski.hr, vlasnik konobe, Bruno Dragičević, potvrdio je kako nema koncesijsku dozvolu za korištenje rive, te je kazao da je on uopće ne koristi. Također, dodao je i kako tvrdnje o tome kako se na rivu mogu privezati samo gosti restorana – nisu istinite.

- Ta riva je sagrađena dijelom 40-ih godina prošlog stoljeća za upotrebu objekta koji je tu. Nadograđena je ilegalno 1970-ih – 1980-ih, nisam je ja radio nego netko drugi, i na tu rivu se veže tko stigne. Nikome, nikome nismo branili da se veže, već to radi tko stigne – kazao je Dragičević za Morski.hr.

Cijeli slučaj došao je i do Šibensko-kninske županije koja je u dokumentu koji smo dobili na uvid, potvrdila kako konoba na otoku Ravni Žakan u Nacionalnom parku Kornati nema koncesiju za korištenje rive kao niti ovlasti za bilo kakvo uvjetovanje korištenja ili pak raspolaganja pomorskim dobrom.

- Uvidom u raspoloživu evidenciju ovog Upravnog odjela utvrđeno je da na predmetnoj lokaciji Šibensko-kninska županija nije davatelj niti jedne koncesije, odnosno da trenutno nema aktivne koncesije – kazali su iz Šibensko-kninske županije, koja je inače zadužena za dodjelu koncesija na pomorskom dobru, naravno, unutar svojih granica, no ne i u ovom slučaju.

Kako je riječ zaštićenom području, Nacionalnom parku Kornati, za koncesiju je zadužena država. Upit o postupanju glede ovog slučaja poslali smo i na adresu nadležnog Ministarstva čiji ćemo odgovor objaviti prvom prilikom.

 

22. kolovoz 2024 16:23