StoryEditorOCM
Županijahoteli propadaju

Više od dva desetljeća traje turistička agonija u Primoštenu. Petrina: ‘Svi bježe od toga kao vrag od tamjana‘

Piše Šibenski.hr
11. veljače 2024. - 13:32

Više od 20 godina traje turistička agonija Primoštena. Mađarski investitori nisu obnovili dva od ukupno tri tamošnja hotela, a jedini koji odnedavno radi samo četvrtinu godine čeka cjelovitu obnovu. Investitori godinama navode niz razloga zašto se hoteli ne obnavljaju, a lokalna vlast traži raskid ugovora i međunarodni natječaj za novog investitora.

Dolazili su svojedobno u primoštenske hotele pripadnici svjetskog jet seta: slavni glumci i okrunjene glave. Blistava prošlost postala je tmurna sadašnjost.

- Imali smo sve u Primoštenu, imali smo i goste i turizam i zimski i ljetni, a sad nemamo ništa, rekao je za HRT Mate Bakotić iz Primoštena.

Jedini primoštenski hotel svoja će vrata otvoriti tek početkom lipnja. Od prošle godine radi ograničenim kapacitetom samo tri mjeseca.

- Hotel bi trebao biti nositelj smještajne ponude, a ako uzmemo obujam turističkog prometa prema vrsti smještaja Hotel Zora zauzima 8% dolazaka i 6% noćenja, što je jako loše, i ovaj status quo ne ide nikome u korist, rekla je Mia Pešić, direktorica TZ-a Primošten.

Hoteli propadaju više od dva desetljeća, isto toliko vremena lokalna vlast upozorava da mađarski investitor nije ispunio obveze iz ugovora o privatizaciji.

- Kad smo sve izračunali, izmakla dobit državi, to dođe oko pola milijarde eura, Nitko u ovoj zemlji neće se trznuti na to, svi bježe od toga kao vrag od tamjana, istaknuo je Stipe Petrina, načelnik općine Primošten.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

27. travanj 2024 19:06