StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Vikend akcija bagera uznemirila građane: HEP srušio zgradu bivšeg odmarališta bez ikakvih dozvola

Piše Vedrana Stočić
13. siječnja 2020. - 23:19

U desantu bagerima zgrada bivšeg odmarališta Elektre Bjelovar u Rogoznici, točnije u uvali Lozica, nestala je s lica zemlje u samo dva-tri dana. Rušenje je koje započlo u prošli petak, zbog zatvorenih prometnica, buke i prašine uznemirilo je stanovnike i vikendaše tog gusto izgrađenog rogozničkog naselja, tim više jer nisu dobili nikavu obavjest o rušenju, niti je gradilište bilo propisno označeno. Nakon bezbrojnih zivkanja nadležnih institucija koje o rušenju navodno nisu imale pojma  građani su po običaju odgovore potražili od Slobodne Dalmacije.

Nije nikakav grijeh  srušti derutno zdanje staro pedesetak godina koje ni po gradnji ni po arhitektonskim rješenjima ne spada u nikavu kulturno-spmeničku baštinu, grijeh je međutim da jedno državno poduzeće u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske nije ispoštovalo ni minimum zakonske procedure.  Stepenasto  izgrađena zgrada na tri kata na parceli od 665  kako stoji u Zemljišniku u vlasništvu je HEP grupe, točnije HEP upravljanje imovinom d.o.o.  Č

injenica je da HEP upravljanje imovinom d.o.o. nije poštovao Zakon o građnji koji  člankom 153 propisuje da se za uklanjanje građevine ili jednog njenog dijela mora imati projekt uklanjanja i pisano prijavljen početak uklanjanja. U prijavi je vlasnik dužan navesti ime projektanta, oznaku projekta, izvođača radova i nadzornog inženjera. Tijelo graditeljstva dužno je u roku pet dana putem elektroničkog oglasnika izvijestiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, građevinsku inspekciju i inspekciju rada. U zakonu još stoji da se prilikom uklanjanja građevine ne smije utjecati na okolno i drugo zemljište, a građevinski otpad treba zbrinuti u skladu  sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

U Ured za prostorno uređenje i građenje Šibensko-kninske županije Ispostava Rogoznica nije zaprimljen nikakv projekt rušenja bivšeg radničkog odmarališta Elektre Bjelovar, a ni u Općini Rogoznica nisu bili upoznati s uklanjanjem objekta.

- Čovjek iz HEP-a u ponedjeljak je rekao da će nam poslati sve papire, jer oni su dozvolu zatražili u Splitu. Kada dobijemo papire onda ćemo vas obavjestiti- rekao nam je rogoznički donačelnik Ljubo Županović.

Donačelnik nam međutim nije mogao reći koji to čovjek iz HEP ni koja je njegova dužnost i zašto je zatražio dozvolu za rušenje u splitskom uredu za prostorno-planiranje i građenje koji nema nikave veze s Uredom županije Šibenko-kninske niti je nadležan za rogozničko područje, koje uostalom ima vlastitu Ispostavu.

Naši razgovori s HEP-om bili su neuspješni. Stigli smo samo do Elektre Bjelovar koja već dugo nema nikave veze s odmaralištem u Rogoznici. Pokušali su nam pomoći da dođemo do odgovornih u HEP upravljanje imovinom d.o.o., ali svi naši pozivi na razne brojeve ostali su neuzvraćeni.

Priča je poprimila i kuloarsku dimenziju, po Rogoznici su krenule priče da je atraktivno zemljište uz samo more HEP prodao nekom visokom državnom dužnosniku. Rasplet sigurno slijedi.

23. travanj 2024 11:16