StoryEditorOCM
ŽupanijaSTRANI POLICAJCI OPET U ŠIBENIKU

Veteranka Čehinja Helena Kahnova već se udomaćila u našoj županiji: Ne bih dolazila osmi put da mi se ne sviđa...

4. srpnja 2019. - 10:36

Helena Kahnova, Otakar Liška i Zoran Zisovski su, sportskim rječnikom kazano, nova pojačanja šibenske policije. Riječ je o akvizicijama u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona", "brenda" hrvatske policije, kako kaže načelnik Ivica Kostanić, koji se provodi od 2006. godine. Policijskoj upravi šibensko-kninskoj u pomoć su na mjesec dana stigli dvoje čeških kolega te jedan Makedonac. A od 15. srpnja u Šibenik stižu i "plavci" iz Njemačke, točnije savezne pokrajine Berlin.

No, 'ajmo redom. Od koga drugoga, nego od dame. Češka policajka Helena Kahnova već je osmi put na "radnom" ljetovanju u Hrvatskoj. Šesti put u Šibeniku. Tu je toliko često da je jedan kolega zgodno komentirao "da je zaslužila hrvatsko državljanstvo", na što mu je glasnogovornica šibenske policije odgovorila "da su joj spremni pomoći u tom postupku"!

 

 

Helena je već prvoga dana boravka na šibenskom području odradila i prvu intervenciju.
- Dosad sam svojim sunarodnjacima najčešće pomagala u slučaju prometnih nesreća, krađa, parkiranja i kazni... Sve su to više-manje uobičajene situacije u našem poslu. Dakako, nerijetko sam u ulozi prevoditeljice, pa sam solidno naučila hrvatski jezik. Mislim da su i Česi, pa i Slovaci zadovoljni što nam se mogu obratiti za pomoć dok su na ljetovanju. Pitate me sviđa li mi se ovaj projekt? Pa, ne bih dolazila već osmi put da mi se ne sviđa - pričala je na hrvatskom Helena Kahnova, koja će mjesec dana ordinirati na području Vodica.

Učim hrvatski

Njezin kolega i sunarodnjak Otakar prvi je put na zadatku u Hrvatskoj, a u sljedećih će trideset dana biti smješten u Šibeniku.
- Trenutačno učim hrvatski kako bi mi bilo lakše obavljati posao. Radujem se što ću biti na pomoći svojim sunarodnjacima, ali i braći Slovacima dok sam na Jadranu. Vjerujem da će i meni od velike pomoći biti moja prijateljica Helena, koja ima puno više iskustva - prozborio je nekoliko riječi Otakar Liška.

 

 

Iako Makedonci ljeti baš i ne hrle u Hrvatsku, Zoran Zisovski vjeruje da neće biti besposlen. Policajcu iz Sjeverne Makedonije to je, također, prvi put da radi na projektu "Sigurna turistička sezona".

- Zadovoljstvo mi je i čast što ću sudjelovati u tom projektu. Nadam se da ću biti dobar partner hrvatskoj policiji i radujem se što ću biti na raspolaganju makedonskim turistima - kazao je Zisovski, koji je pridružen šibenskim "plavcima".

Načelnik Kostanić istaknuo je da projekt međunarodne policijske suradnje provodi zagrebačka policija, te sedam obalnih policijskih uprava. U projektu "Sigurna turistička sezona" sudjeluje 19 država i 21 policijska organizacija.

Sigurna zemlja

- Sigurnost tijekom turističke sezone je jedna od najvažnijih zadaća hrvatske policije. Turisti ne biraju samo lijepe, atraktivne destinacije, već i one sigurne. A Hrvatska je to. Nemojmo zaboraviti da je turizam jedna od najvitalnijih grana našega gospodarstva. Ono ovisi o tome kako će proći turistička sezona. Policajci, koji nam dolaze u pomoć iz Češke, Sjeverne Makedonije i Njemačke, svojevrsni su komunikacijski most između lokalne policije i turista iz tih zemalja. Namjerno smo odabrali policajce iz zemalja u našem okruženju. Uostalom, njemački turisti prednjače na šibenskom području, a za njima previše ne zaostaju Česi i Slovaci. Iznimka su jedino Makedonci. No, mi s policijom Sjeverne Makedonije imamo dobru suradnju, što potvrđuje i posjet glavnog ravnatelja policije Nikole Miline toj zemlji - naglasili su načelnik Ivica Kostanić i Krešimir Nimac, voditelj službe šibenske policije.

24. travanj 2024 03:31