StoryEditorOCM
ŽupanijaISPOMOĆ DJECI

Veliko zanimanje za pomoćnike u nastavi: za 36 mjesta javilo se više od 100 kandidata

Piše Katarina Rudan
25. kolovoza 2017. - 17:12

Na natječaj za zapošljavanje 36 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim škola kojima je osnivač Šibensko-kninska županija, a koji je zatvoren u utorak, prijavilo se više od stotinu kandidata, doznajemo od Dijane Ercegović, pročelnice županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Pomoćnici u nastavi primaju se za jednu školsku godinu iako su sredstva osigurana za četiri. S obzirom na to da je riječ o specifičnom poslu, pomoćnici u nastavi koji su s određenim učenikom radili prošle godine, ako su se javili na natječaj, bit će primljeni i sada, te nastaviti raditi s istim učenikom. To je jedan poseban kriterij iz jednostavnog razloga što je učenik kojemu je potrebna pomoć već navikao na tu osobu, a znamo da je svaka promjena za njih vrlo stresna. Lani smo imali 19 pomoćnika za 22 učenika jer su neki radili s njih dvoje. Dakle, ako su se svi "stari" prijavili na natječaj, primit ćemo 17 novih koji će naknadno proći edukaciju, a najvažnije je da će 4. rujna, kad počne nastava, svi učenici imati pomoćnike – kazuje Ercegović.



Kao osnivač osnovnih, osim u gradu Šibeniku, i srednjih škola na svom području, Županija je za ovaj četverogodišnji projekt zapošljavanja pomoćnika u nastavi osigurala nešto više od 6,5 milijuna kuna. Šest milijuna kuna su nepovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a oko pola milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupnog iznosa, sredstva su županijskog proračuna. Za školsku 2017./2018. godinu potrebu za pomoćnicima u nastavi iskazalo je 11 škola, koje su partneri projekta, a pomoć je potrebna za 38 učenika.
Tako će se u OŠ Vodice zaposliti osam pomoćnika, sedam u OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog – Drniš, pet u u OŠ Kistanje, po tri u OŠ Čista Velika i OŠ Skradin, po dva u OŠ Domovinske zahvalnosti Knin, OŠ dr. Franje Tuđmana, Turističko-ugostiteljskoj školi te Ekonomskoj školi. Po jednog pomoćnika imat će u OŠ Primošten i OŠ Jakova Gotovca – Unešić.



Ercegović navodi da bi neke škole pomoćnike u nastavi trebale dobiti i preko udruga koje su se javile na natječaj za nepovratna sredstva Europskog socijalnog fonda za istu namjenu, a čiji rezultati nisu još poznati.
– Preko kninske Udruge "Sv. Bartolomej" prijavljena je potreba za deset pomoćnika u nastavi, što je maksimalni mogući broj za prijavu, a oni će raditi u drniškoj i kninskim osnovnim školama. Također, preko županijske Udruge "Kamenčići", sa sjedištem u Šibeniku, prijavljena je potreba za dva pomoćnika u nastavi za učenike srednje škole. U konačnici, jer vjerujemo da će i udruge proći na natječaju, imat ćemo 48 pomoćnika u nastavi u školama kojima je osnivač Županija – zaključila je Ercegović.

24. travanj 2024 10:10