StoryEditorOCM
Županijazaštita resursa

Veliki korak u očuvanju Jadrana: posebna regulacija ribolova u Jabučkoj kotlini postaje trajna!

Piše Šibenski.hr
11. studenog 2021. - 14:17

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, tijekom prošlog tjedna (od 2. do 6. studenog) sudjelovala je na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju, a čije stranke su sve zemlje Sredozemlja. Tijekom sjednice donesena je odluka da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna!

To je dobitna situacija: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

- Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo snabdijevati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno - rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

26. travanj 2024 08:48