StoryEditorOCM
ŽupanijaNova kanalizacija

Veliki dan za dvije općine: Potpisan ugovor vrijedan 155 milijuna kuna koji donosi ozbiljan razvoj turizma i diže kvalitetu života

Piše Mande Turčinov Ježina
28. lipnja 2018. - 16:15

Više od 155 milijuna kuna vrijedan ugovor potpisali su u četvrtak u Murteru ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor šibenskog Vodovoda Frane Malenica i načelnici Općina Murter-Kornati i Tisno Toni Turčinov i Ivan Klarin.

Radi se o Ugovoru o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje za naselja Murter i Betinu u čijem udjelu je 70 posto bespovratnih sredstava EU iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ostala sredstva namirit će Hrvatske vode i državni proračun s po 12 posto te dvije Općine sa po 6,3 posto i to u omjerima Murter-Kornati dvije trećine a Općina Tisno jednu trećinu.

- Ovo je najbolji mogući način financiranja velikih projekata koji dižu životni standard i kvalitetu života stanovnika, a ovdje se radi o velikom infrastrukturnom projektu – kazao je ministar Ćorić čestitajući načelnicima dviju općina.

Direktor šibenskog Vodovoda Frane Malenica najavio je raspisivanje natječaja za izvođenje radova još ovog ljeta, a radovi će se odnositi na izgradnju 30 kilometara kanalizacijske mreže, šest crpnih stanica, jednog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te rekonstrukciju vodovodne mreže u duljini 13 kilometara. Obuhvatit će zapravo kompletnu izgradnju kanalizacijskog sustava aglomeracije Murter-Betina, čiji se početak očekuje iza nove godine, a završetak i puštanje u rad sustava predviđa se do kraja 2022. godine.

Da se radi o velikom danu za dvije općine i o projektu budućnosti koji će značiti ozbiljniji razvoj turizma na otoku, složila su se oba načelnika. Turčinov je zahvalio svojim prethodnicima, osobito Ivi Marušiću za čijeg je načelničkog mandata počela izgradnja prve faze sustava (2010.), a Klarin je izrazio nadu da će se do kraja godine potpisati sličan ugovor za naselja Pirovac, Jezera i Tisno kako bi se kanalizacijskim sustavom premrežio cijeli otok Murter.

26. travanj 2024 16:11