StoryEditorOCM
Županija‘Čuvaj, pazi, ne bacaj‘

Velika akcija čišćenja ilegalnog odlagališta u općini Promina: volonteri uklonili tone otpada, smeće je prijetilo i podzemnim vodama!

Piše Šibenski.hr
7. lipnja 2021. - 14:57

Ovog je vikenda održana velika akcija čišćenja ilegalnog odlagališta otpada u općini Promina u mjestu Suknovci u Dalmatinskog zagori. Prikupljeno je gotovo 100 vreća smeća, a pronađeni su i dijelovi kreveta, gume, wc školjka, velike količine stakla te građevinski otpad. Akciju su organizirali ekološka udruga “Krka Knin“ i Ožujsko pivo, a sve u sklopu društveno odgovorne kampanje "Čuvaj, pazi, ne bacaj" tijekom koje se čiste ilegalni deponiji diljem Hrvatske. Kampanjom se želi podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad.

Ova je akcija čišćenja organizirana u blizini Nacionalnog parka Krka jer se upravo tamo okoliš zagađuje već godinama.

- Lokacija se nalazi na kraškom području te je dugoročno zadržavanje smeća izrazito štetno za podzemne vode. Akcijom čišćenja želimo djelovati i na svijest neodgovornih pojedinaca da prestanu zagađivati okoliš i bacati smeće u prirodu. Akcija je počela u 10 ujutro i trajala je sve dok nisu očišćeni svi predviđeni punktovi“, rekla je Inga Kukolj iz ekološke udruge “Krka Knin“, koja djeluje na području Hrvatske s naglaskom na Šibensko-kninsku županiju i okolicu Knina.

image
Akcija čišćenja organizirana je u blizini Nacionalnog parka Krka jer se upravo tamo okoliš zagađuje već godinama

Udruga ima za cilj očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja.

Ovoj su se akciji pridružili i predstavnici Općine Promina i Eko Promina d.o.o., članovi kluba volontera Pivovarci Zagrebačke pivovare te partneri Pevex i Pik.

Do sad su održane akcije čišćenja ilegalnih odlagališta otpada u Osijeku, Solinu, Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Kninu, a slijedi još jedna u Slunju.

17. srpanj 2024 00:20