StoryEditorOCM
ŽupanijaŠPURTILOM I OSTIMA

Veletržnica ribe, koju je bombastično otvorio bivši ministar Jakovina, ide u likvidaciju, a iz Bruxellesa stiže zabrinjavajuća poruka: Tribunjci, vratite milijun eura!

Piše Ante Talijaš
29. rujna 2017. - 14:06

Za mjesec dana navršit će se točno dvije godine otkako je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svečano otvorio veletržnicu ribe u Tribunju. Ovaj gospodarski objekt uz tamošnju ribarsku luku koji se prostire na 400 četvornih metara, vrijedan 11 milijuna kuna, financiran je tada iz europskog pretpristupnog IPA fonda sa 75 posto nepovratnih sredstava.

Na ovoj veletržnici, s najsuvremenijom opremom i velebnom aukcijskom dvoranom, bilo je planirano svakodnevno održavanje aukcija na kojima su ribu od tribunjskih i drugih ribara ovog dijela Jadrana trebali kupovati veliki trgovački lanci i manji otkupljivači. Također, bilo je zamišljeno da se riba preko interneta prodaje na drugim burzama država Europske unije, poglavito na talijanskima. Uglavnom, ova tribunjska veletržnica trebala je ribarima donijeti bolju konkurentnost na tržištu i veću zaradu.

– Ova veletržnica ključan je korak u razvoju ribarstva jer stvara uvjete za bolju i kvalitetniju organizaciju trženja ribe. Smještena na sredini dalmatinske obale, opremljena suvremenim pogonima za zamrzavanje i čuvanje ribe, olakšat će našim ribarima daljnju distribuciju ribe u skladu s visokim sanitarnim standardima. Uglavnom, veletržnica će osigurati veću kvalitetu ribe i drugih ribljih proizvoda za krajnje potrošače – kazao je prije dvije godine na svečanom otvaranju ministar Jakovina.

Međutim, teško je povjerovati da dvije godine nakon svečanog presijecanja vrpce ovaj objekt uopće nije u funkciji za koju je izgrađen i za koju su odobrena nepovratna europska sredstva. Veletržnica ne trguje, aukcije se ne održavaju, a iz Europske unije počeli su stizati signali kako će zbog svega biti zatražen povrat milijun eura, koliko je uloženo u izgradnju veletržnice iz pretpristupnog fonda IPA.

Još prije početka izgradnje zgrade veletržnice, 2009. godine osnovano je trgovačko društvo "Veletržnica ribe" koje je trebalo upravljati objektom. Njegovi osnivači bili su Ministarstvo poljoprivrede, Šibensko-kninska županija, Općina Tribunj i Ribarska zadruga "Adria" iz Tribunja. Dva mjeseca prije otvaranja objekta Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je Elizabetu Kobešćak iz Zagreba direktoricom "Veletržnice ribe" d.d.

– Nakon što sam imenovana direktoricom, "Veletržnicu ribe" d.d. zatekla sam u velikim problemima. Društvo nije bilo dokapitalizirano, račun je bio u blokadi. Većinu problema riješila sam do kraja listopada 2015. godine, kad je veletržnica otvorena. Zaposleno je četvero radnika, pronašla sam agenta za prodaju ribe potrošačima u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj. Dogovorila sam svakodnevnu jutarnju aukciju ribe s vlasnicima restorana, a dnevni ostatak ribe prodavao se najboljim ponuđačima. Na temelju natječaja, od Uprave ribarstva dobiveno je za rad veletržnice dodatnih 220 tisuća kuna. Krenuo je otkup ribe od ribara i prodaja, a od zarade su se pokrivala prethodna dugovanja društva. Uspjela sam deblokirati poslovni račun, ishodila sam svu dokumentaciju za izvoz ribe i društvo je počelo pozitivno poslovati – kaže Elizabeta Kobešćak.

Problemi su nastali jer između "Veletržnice ribe" d.d. i tribunjske Ribarske zadruge "Adria" nije postignut dogovor o suradnji unutar zgrade veletržnice. Ribarska zadruga "Adria" ima koncesiju na pomorskom dobru, a zgrada veletržnice nalazi se unutar te koncesije. Na temelju ugovora o koncesiji koju je Ministarstvo pomorstva i prometa dalo toj ribarskoj zadruzi u ožujku 2016. godine, odlukom Skupštine RZ "Adria" djelatnicima "Veletržnice ribe" d.d. zabranjen je ulaz u zgradu veletržnice i od tada prestaju sve aktivnosti ovog trgovačkog društva.

– Da nam se zabranjuje ulaz u zgradu veletržnice, uz prijetnju angažiranja zaštitara, pismeno me je kao direktoricu izvijestio ondašnji upravitelj "Adrije" Robert Popov. U takvoj situaciji, po preporuci pomoćnika ministra poljoprivrede Ante Mišure, otpustila sam sva četiri radnika, otkazala suradnju poslovnim partnerima i krenula u pripremne radnje za likvidaciju trgovačkog društva "Veletržnice ribe" d.d. Moram reći da je ranije koncesiju na ribarsku luku imala Županija i tako je trebalo ostati, a ne davati koncesiju lokalnoj ribarskoj zadruzi koja je selektivno davala pristup ribarima. Naglašavam da je veletržnica bila izgrađena da bi je koristili svi ribari na Jadranu, a ne za dvadesetak ribara, članova RZ "Adria". Nakon svega, danas imamo situaciju da Ribarska zadruga "Adria" neovlašteno i nelegalno koristi zgradu i opremu veletržnice za svoje potrebe, a da o tome ne postoji ugovor s Ministarstvom poljoprivrede, vlasnikom objekta – objašnjava Elizabeta Kobešćak.

– Ujedno – dodala je Kobešćak – odluku o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – ribarske luke Tribunj, Vlada RH donijela je u studenom 2014. godine. Jedan od uvjeta bio je da RZ "Adria", kao ovlaštenik koncesije, uloži u pomorsko dobro 1,8 milijuna kuna kao investicijsko ulaganje u pomorsko dobro u razdoblju od 12 mjeseci. Međutim, "Adria" do danas nije uložila ni jedne kune, pa se postavlja pitanje zašto ugovor o koncesiji nije raskinut – kaže Elizabeta Kobešćak.

– Na Trgovačkom sudu u Šibeniku u tijeku je postupak prebacivanja udjela u "Veletržnici ribe" d.d. iz Ministarstva poljoprivrede na Centar za restrukturiranje i prodaju, a kako bi CERP mogao dati punomoć osobi koja će imati pravo odlučivanja na skorašnjoj skupštini društva na kojoj će se donijeti odluka o likvidaciji "Veletržnice ribe" d.d. – istaknula je direktorica Elizabeta Kobešćak.

Za problem nefunkcioniranja tribunjske veletržnice ribe pitali smo Roberta Popova, nekadašnjeg upravitelja Ribarske zadruge "Adria".
– Veletržnica ribe, kako je zamišljena, nije ispunila svoj krajnji cilj, a to je da se omogući transparentno trženje ribe. Do toga nije došlo jer su to zbog svojih interesa spriječili jaki trgovački lobiji u Hrvatskoj. Stoga sam se i maknuo iz ove priče. Inače, projekt izgradnje veletržnice pokrenula je Ribarska zadruga "Adria" i zahvaljujući njoj dobivena su sredstva iz europskih fondova. Stoga je bilo neprihvatljivo da, pored tribunjske Ribarske zadruge, objektom upravlja "Veletržnica ribe". Osnivanje tog trgovačkog društva bilo je nepotrebno. Smatram da je gospodarenje veletržnicom trebalo biti isključivo u nadležnosti Ribarske zadruge, kao ovlaštenog koncesionara pomorskog dobra na kojemu je zgrada izgrađena – kazao nam je Robert Popov, dodajući kako bi rješavanje ovog problema trebala preuzeti Agencija za upravljanje državnom imovinom.


Na Trgovačkom sudu u Šibeniku u tijeku je postupak prebacivanja udjela u veletržnici iz Ministarstva poljoprivrede na Centar za restrukturiranje i prodaju, a kako bi CERP mogao dati punomoć osobi koja će imati pravo odlučivanja na Skupštini na kojoj će se donijeti odluka o likvidaciji veletržnice


Načelnik Grubelić: Ministre Tolušiću, pomozite
Načelnik Tribunja Marko Grubelić ističe kako Općina Tribunj u vezi sa situacijom oko veletržnice ribe ulaže velike napore da se ona riješi u korist Tribunja i tribunjskih ribara.
– Dogovaramo sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem o ovoj temi, a na kojemu će se naći sve zainteresirane strane, a to su predstavnici Općine, Ribarske zadruge "Adria" i Šibensko-kninske županije – rekao je Marko Grubelić.

22. travanj 2024 08:47