StoryEditorOCM
Županijaopćinari ‘obradovali‘ mještane

Val poskupljenja zapljusnuo i Primoštence. Evo što im je sve ‘krešilo‘

Piše Vedrana Stočić
17. travnja 2023. - 13:17

Nova sjednica Općinskog vijeća Primoštence je "obradovala" novim većim cijenama odvoza smeća, parkinga, najma za štekate i kioske...

Do sada su takozvani paušal za odvoz smeća kućanstva plaćala 41 kunu, a od 1. lipnja lokalnom komunalcu istu tu fiksnu naknadu plaćat će 9,42 eura. Cijena im se može umanjiti za 0,66 eura ako kompostiraju biootpad.

Prema novom zakonu postoje samo dvije kategorije korisnika: kućanstva i oni koji nisu kućanstva. Pa će tako po novom vlasnik jednog apartmana, baš i trgovina od preko 500 metara kvadratnih, marina ili hotel paušal plaćati 22,02 eura.I za tu kategoriju općinska odluka predvidjela je olakšavajuću okolnost, naime, ako korisnik koji nije kućanstvo mjesečno proizvede samo 480 litara mješovitog otpada cijena za paušal naplaćivat će mu se 9,42 eura kao onima u kategoriji kućanstva.

Komunalno poduzeće "Bucavac" još nije donijelo nove cijene pražnjenja spremnika s komunalnim mješovitim otpadom, čekala se ova Odluka Općinskog vijeća, međutim nove, više cijene donijet će se ovih dana i bit će vidljive na računima od 1. lipnja.

Novom Odlukom propisane su i kazne za sve koji se ne pridržavaju pravilnog zbrinjavanja otpada, pa tako ako se u kategoriji kućanstva ošteti spremnik kazna iznosi 100 eura, a za nekućanstva 200 eura. Najizdašnije su kazne za korisnike koji nisu kućanstvo (obrti i poduzeća), ako pak u spremnik za mješovito komunalno smeće bace proizvodni otpad plat će 200 eura, a tolika je i kazne za sve koji u spremnike za reciklažni bacaju komunalni mješoviti otpad.

Izmijenjena je i dopunjena odluka o parkiranju. Novom odlukom dobivene su dvije nove parkirne zone. Određene su i cijene za rezervirana sezonske parkirna mjesta. U nultoj zoni sezonska karta iznosi 398,80 eura, u prvoj zoni 333,80 eura, u drugoj sezonska karta je nešto niži i iznosi 265,44 eura, u trećoj zoni korisnici sezonske karte platit će 199,08 eura, a u četvrtoj 300 eura. Kazna za nepropisno parkiranje iznosi 66,36 eura.

Donesena je i nova odluka o korištenju javnih površina. U predsezoni od 1. travnja do 31. svibnja za štekate po metru kvadratnom cijena je 8 eura, u sezoni od 1. lipnja do 31. kolovota ugostiteljski objekt metar kvadratni štekata plaćat će 25 eura, u posezoni od 1.rujna do 30. rujna iznosi 8 eura po metru kvadratnom. Ostatak godine metar kvadratni stoji 4 eura.

Početna naknad za štanove iznosi: štand za prodaju školjki plaćat će se 1580 eura, za prodaju robe široke potrošnje 5803 eura, početna cijena za postavljanje aparata za kokice u turističkom centru iznosi 1580 eura, za kukuruz 1183 eura.

Štandovima za tisak i prodaju majica, za prodaju slika i za graviranje i tetovažu početna cijena je ista i iznosi 1580 eura... Sve ove cijene zavisno od zanimanja na licitaciji mogu biti znatno veće.

                        

19. travanj 2024 16:20