StoryEditorOCM
ŽupanijaHeritage hotel ‘Tisno‘

Užitak za vječno sjećanje: svaka soba dobila je naziv po otoku iz kornatskog arhipelaga

Piše Toni Veljača
26. listopada 2022. - 11:03

Čim zakoračite u jednu od ukupno devet soba u Heritage hotelu "Tisno", koji se smjestio nedaleko od mosta koji spaja otok Murter s kopnom, postane vam jasno da hotel u kojem se nalazite odiše bogatom poviješću. Povijest je to koja oslikava kulturnu i povijesnu baštinu ovog podneblja, povijest koja prepričava gastronomiju ovog dijela Dalmacije, ali i općenito život naših predaka.

Kuća koja je ne tako davne, 2009. godine prenamijenjena u hotel, izgrađena je daleke, 1898. godine i jedna je od najstarijih u Tisnom. Ova 124 godine stara ljepotica, koja je izvana lijepa koliko i iznutra, uz to zasluženo ima i status zaštićenog kulturnog dobra.

Zanimljivo, Heritage hotel "Tisno", kojim upravljaju supružnici Ana i Tonći Radić, može se pohvaliti da je prvi baštinski hotel u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji.

Kvalitetno osoblje

- Ova kuća, danas hotel, jedna je od najstarijih u Tisnome. Mislim da je jedna od prvih koje su u to vrijeme izgrađene na ovom dijelu Tisnog – kazuje nam Ana, pritom ističući da je u prizemlju kuće prvo bio kafić, godinu nakon, 2009. svečano je otvoren hotel.

- Profil gostiju, uostalom kao i većini hotela s ovog područja, je isti. Najčešće su to gosti iz Njemačke i Austrije. Zbog glazbenih festivala koji se održavaju u ljetnim mjesecima, imamo nešto gostiju i iz Velike Britanije – ističe Ana.

Prednost malih hotela, uvjerava nas Ana, jest u činjenici da se svakom gostu jednako kvalitetno možete posvetiti. Bilo to kroz neobvezan razgovor ili savjet što, gdje i kada posjetiti. Uz noćenje i doručak, koji hotel nudi, u sklopu hotela je i prekrasan vanjski bazen.

Adut ovog malog, simpatičnog hotela između ostalog je i u kvalitetnom osoblju. Iako broj zaposlenih nije velik, njihovi savjeti po pitanju aktivnog doživljaja mjesta i općenito ovog dijela Dalmacije su dragocjeni. Bilo da želite iznajmiti brodicu, auto, posjetiti najbolje restorane ili se pak okušati u lovu na tune – tim Heritage hotela "Tisno" uvijek vam je na raspolaganju.

- Taj individualni pristup gostima je nešto čemu težimo. Izuzetno nam je važno da se gost osjeća ugodno. To su čari malih hotela, kao što je naš – naglašava Ana.

Posebna priča u hotelu su sobe. Za početak, svaka od njih devet, dobila je naziv po jednom od otoka iz kornatskog arhipelaga. Tako da kada odsjednete u hotelu, prespavati možete na Kornatu, najvećoj sobi u hotelu, ujedno i najvećem kornatskom otoku. Ali, na drugim kornatskim otocima (sobama) kao što su primjerice Mana ili Blitvica.

- Ove godine kompletno smo preuredili sobe, ali osim samog preuređenja nastojali smo povezati njihov interijer sa samim hotelom, ali i cijelim podnebljem koji nas okružuje – govori nam Ana, pritom objašnjavajući koncept kojim su se vodili kada su definirali izgled soba. Ali, da ne bude zabune, nije ovdje riječ o pukom uređenju interijera, već o misao vodilji da se svakom gostu pruži užitak boravka koji će mu ostati u vječnom sjećanju.

Djelići povijesti

Svaka od soba u hotelu, konceptualno je povezana s nekim segmentom, djelićem povijesti ovog kraja. Bilo da se on ogleda kroz gastronomiju, ljude ili zanimanja kojim su se ovdje nekoć bavili. Zamisao Ane i Tonćija, a sve uz pomoć Sanje Mrše Vukman, jest da svaka od soba ima svoju koordinatu, koja kroz metaforu, zapravo predstavlja - otok, što u konačnici daje jednu drugu dimenziju boravka u hotelu.

- Sobu koju smo nazvani Mana, uredili smo u senf žutu i plavu boju. Naime, ovu kuću izgradila je obitelj Paškvalin, koji su je potom prodali čovjeku koji se bavio spužvarstvom. Djelatnošću koja je ovdje davno bila zastupljena. Spomenut ću i ovo, a mislim da je interesantno. Kratica od Tisnog je "Ti" pa smo kroz slogan "Ti (eng. You) i Kuća na broju osam" još jednom nastojali istaknuti koliko nam je važan taj individualni pristup i prilagođavanje pojedincu u našem poslu - govori nam Ana.

Tonći nam je otkrio podatak da je hotel već godinama broj jedan kada su u pitanju recenzije na Trip Advisoru - jedan od pokazatelja, da je hotel itekako prepoznat od strane gostiju.

- Na nama je da radimo, vjerujemo u ovaj hotel i mislim da smo na pravom putu da gostima pružimo jedan poseban, drukčiji doživljaj ovog podneblja, ali i Dalmacije općenito - zaključili su.

image
Mirsad Mesinovic/
image
Mirsad Mesinovic/
image
Fabio Simicev/
image
Fabio Simicev/
image
Fabio Simicev/
image
Fabio Simicev/
image
Fabio Simicev/
image
Fabio Simicev/
image
Fabio Simicev/
25. travanj 2024 23:46