StoryEditorOCM
Županijakaos i rasulo

Užasno stanje u županijskom Domu zdravlja: plaće kasne, nemaju interneta i telefona, pacijenti sami nose zavoje...

Piše Zdravko Pilić
1. srpnja 2024. - 08:09

Jedna od prvih stvari koju je nova županijska vlast, na čelu s Markom Jelićem, a u kombinaciji sa NL Stipe Petrine, SDP-a,SDSS-a, Mosta/ Loze i Domovinskog pokreta napravila bila je najava fuzije Domova zdravlja u Šibeniku, Drnišu i Kninu. Zašto tri kad može jedan? Neće biti tri uprave, bit će jedna, neće biti tri HDZ – ova direktora, bit će jedan – i to – naš, a samo po sebi, to će prouzročiti brojne uštede, doći će do racionalizacije poslovanje, bolje efikasnosti i svekolikog napretka.

U obrazloženju odluke, koja je vijećnicima Županijske skupštine ŠKŽ stigla na stol 24. rujna 2021. godine stajalo je – crno na bijelo - ‘kako je to ekonomičan, brz i jednostavan put ka promjeni koja će polučiti efikasnije rezultate poslovanja a osigurati jednaku razinu dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite na području Županije‘.

Lijepo zvuči, zar ne? A tek ovo - ‘Novom organizacijom bi se postiglo smanjenje troškova poslovanja, povećavanje učinkovitosti, pojednostavljenje i racionalizacija nabave opreme potrebne za poslovanje ustanove, omogućavanje ravnomjernog ulaganja u poslovne prostore i opremu, podizanje standarda poslovanja na području cijele županije te omogućavanje bolje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite kroz mobilnost radnika sukladno potrebama.‘

Može li bolje? Teško! No, njegov prijedlog nije prošao, jer su već prije toga on i Stipe Petrina zaratili, Petrina je na proste faktore rastavio i elaborat o opravdanosti spajanju Domova zdravlja koji je za Jelića i ŽŠK napravio prof dr. Ante Pulić – nepotpun je, neozbiljan i prepisan s interneta, kazao je primoštenski načelnik i predsjednik Županijske skupštine. Ni profesor njemu, a ni ostalim vijećnicima koji su imali primjedbi na njogv elaborat o blagodatima spajanja, nije ostao dužan - kazao im je da je riječ o neukim i nekompetentnim ljudima.

Ukratko, pukla je ljubav između Stipe i Markana, a kako je pukla osovina, tako se raspala se i koalicija koja je držala ne samo izvršnu, nego i predstavničku vlast u Županijskoj skupštini, pa je tako odluka o spajanju tri Doma zdravlja prošla je tek dvije godine kasnije, u srpnju 2023. godine na sjednici u Kistanjama, kada su se Domovi zdravlja u Drnišu i Kninu pripojili Domu zdravlja u Šibeniku.

image

Djelatnici Doma zdravlja Šibenik idu na sastanak s ravnateljem

Marko Podrug/

Ako me pitate što je bilo s uštedama i racionalizacijom poslovanja, sad kad umjesto tri DZ-a imamo jedan, samo ću vas uputiti na najnovije vijesti. Hit smo na svim portalima i po svim novinama!

Objedinjeni Dom zdravlja u županiji Šibensko – kninskoj je u štrajku, kaosu i rasulu, plaće kasne, nemaju medicinskih potrepština i nisu dobili antitetanus. Prije dva tjedna su im isključili telefon i internet - zbog neplaćanja, pacijenti sami donose zavoj za previjanje, jer ga doktori nemaju, sezona je krenula, turista je puno, a njima su turističke ambulante, poput one na Murteru, zatvorene, kazala je dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica koordinacije hrvatske obiteljske medicine (HOKOM).

Da stvar bude ljepša, zaposlenicima se nitko od nadležnih nije obratio i objasnio što se događa, i kada će im stići plaća, osim što je na pitanje novinara župan Marko Jelić kazao kako on nije ništa kriv, nego je kriva - Vlada. Koja je - predizborno - povećala plaće djelatnicima, a da za to nije osigurala dodatna sredstva. Nije samo objasnio kako to i zašto nisu kolabirali i u novine završili i ostali Domovi zdravlja u Republici Hrvatskoj, nego samo ovaj njegov i  naš, jedan jedini ?

01. srpanj 2024 08:10