StoryEditorOCM
ŽupanijaKADROVI(RANJE) ZA EUROPU

Uveliko se govori da će na stranačkoj listi za Europski parlament biti i aktualni župan; Pauk bi mogao na posao - u Bruxelles, a u njegovu fotelju šibenski dogradonačelnik

31. listopada 2018. - 14:44

Tko će biti stranačke akvizicije za prestižni posao zastupnika u Europskom parlamentu, koji se honorira tisućama eura? Ima li šanse da se na listama u svibnju iduće godine nađe i poneko lokalno ime s područja šibensko-kninske županije? Službeno je tek šibenski SDP izišao sa svojim prijedlogom potpore kandidaturi svojem dosadašnjem dvojcu u Europskom parlamentu, Biljani Borzan i Toninu Piculi, te jednom novom kandidatu, Karlu Klarinu iz općine Tisno, kao prijedlogu za razmišljanje vrhu stranke.

U HDZ-u, pak, vlada "zavjet šutnje" o toj temi. Makar službeno.

Svi odmahuju rukom na spomen europskih izbora kao da su za dvije godine, a ne za samo šest-sedam mjeseci. Neslužbeno, pak, uveliko se govori, bezmalo kao da je to "gotova stvar", da će na HDZ-ovoj listi za Europski parlament, među 12 kandidata, biti i aktualni šibensko-kninski župan Goran Pauk, i to na sigurnom, prolaznom mjestu. Sve uvjete za to ima, političko iskustvo, više nego dobru poziciju unutar stranačke nomenklature, dobro znanje engleskog jezika, a vjerojatno i ambiciju.

'Muž zadnji dozna'

Uostalom, trenutno odrađuje svoj četvrti mandat (već 12 godina je na toj dužnosti), pa valja pretpostaviti da je željan novih političkih izazova. Uostalom, tko to ne bi, da ga stranka predloži, prihvatio posao za koji ga čeka bruto plaća od 8200 eura (neto je oko 4500 eura)?! A to je tek dio privilegija koje su rezervirane za prestižni i, objektivno preplaćeni, eurozastupnički status. Jer, svaki zastupnik u Europskom parlamentu mjesečno još dobiva oko 4400 eura za troškove svoga ureda, dnevnice od 306 eura za svaki dan zasjedanja parlamenta, plaćene troškove svih putovanja u i izvan EU-a, itd., itd. I sad recite, tko bi takvu "čast" odbio?!

Goran Pauk, međutim, o eventualnoj kandidaturi apsolutno ne želi govoriti.
- Ne, ne, o tome niti želim niti imam što reći. Ta priča još nije stranački sazrela da bi se bilo što na tu temu medijski komentiralo - odlučan je župan.

 

 

Srećom pa je šef šibensko-kninskog HDZ-a, Nediljko Dujić, ipak razgovorljiviji i manje sklon mistificiranju ovih izbora i potencijalnih kandidata...

- Po našem Statutu o kandidatima odlučuje vrh stranke i ovog trenutka samo Andrej Plenković može reći tko će biti, a tko neće, kandidat za zastupnika EP-a. A to što se u kuloarima govori nije ništa novo, uvijek se nešto govori. Znate i sami da "muž uvijek zadnji dozna" - kroz smijeh će Dujić.

Ne ide to tako

Uvjerava nas da s Paukom dosad na tu temu nije prozborio ni riječi, a čuju se, veli, svakodnevno. Ali, zašto ne...
- Pauk ima sve uvjete, iskustvo, uspješnost, trenutno u drugom mandatu vodi Zajednicu županija Hrvatske, govori engleski jezik, i pokaže li želju da se na toj funkciji okuša, potporu ŽO HDZ-a će sigurno imati. Ali, uvijek ostaje zadnja riječ vodstva stranke. HDZ nema razloga žuriti, i vjerujem da će stranačka logistika na vrijeme pripremiti kandidature - kazuje nam Dujić.

Očekuje da će se i na lokalnim razinama ponešto o tome moći reći, a ako Pauk iskaže interes, "onda ćemo otvoriti kvalitetnu raspravu, pa ćemo vidjeti". Ipak, Statut je tu jasan: prijedlog liste kandidata donosi Predsjedništvo, a potvrđuje Nacionalno vijeće HDZ-a. Dujić očekuje da će se, uz kvalitetu kandidata, voditi računa i o "teritorijalnoj pokrivenosti".

Osobno, za zastupničko mjesto u EP-u, Dujić nije zainteresiran.
- Da mi se ponudi da budem i nositelj liste, rekao bih - ne, hvala!

E, sad, u slučaju da se spekulacije oko Pauka i obistine, što bi bilo s funkcijom župana? U neformalnim unutarhadezeovskim ćakulama rješenje se već našlo: Danu Miletu za župana!

- Ej, stanite, ne ide to tako, ne ide to po dekretu. Od toga smo odavno utekli, ovo je demokratska zemlja. Ljudi, naučite proceduru - apelira Dujić na spekulante koji bi Miletu jednostavno instalirali na mjesto župana umjesto raspisivanja izvanrednih izbora na kojima bi se neposredno, kao i Pauk, izabrao novi čelnik županije.

A što je s Burićem?

- Dane je mlad, obrazovan, ima dovoljno iskustva, i što se toga tiče, može biti što hoće. Ali, zašto bismo išli na izbore ako imamo stabilnu vlast i na lokalnoj i na nacionalnoj razini? Ako bi Pauk postao eurozastupnik, vidjet ćemo tko će biti župan. Imamo mi 10 tisuća članova u županiji. Tko će biti, znat ćemo kad bili dim iziđe... Izbori su za tri godine, i ono što već sada mogu sa sigurnošću reći je da će biti puno novih lica, puno mladih ljudi. Do tada, neka oni što su izabrani rade svoj posao, a do izbora tko živ tko mrtav. Rano je još za te priče - zaključuje Dujić.

 

 

Mileta na sve odgovara glasnim smijehom:
- To vam je moj komentar. To su samo spekulacije. To je stvar stranke i kad ta tema dođe na tapet, onda ćemo o tome razmišljati. U međuvremenu, time se uopće ne bavim niti o tome razmišljam.

Zanimljivo je da bi neki u HDZ-u na mjestu župana rado vidjeli i aktualnog gradonačelnika Željka Burića, dok bi Mileta, u tom slučaju, bio kandidat za čelno mjesto u Gradu. No o tom, potom...

04. svibanj 2024 10:03