StoryEditorOCM
ŽupanijaUspjeh stručnjaka iz Sokolarskog centra

Ustrijeljeni suri orao u zaleđu Drniša uspješno se oporavio u Dubravi i u subotu će biti pušten u prirodu

Piše Šibenski.hr
27. travnja 2017. - 11:36

Suri orao koji je u listopadu prošle godine ustrijeljen u zaleđu Drniša, uspješno se oporavio uz pomoć stručnjaka u Sokolarskom centru u Dubravi te će, nakon pola godine liječenja, u subotu biti pušten na vidikovcu Rogovo iznad kanjona Među gredama u Nacionalnom parku Krka.

- Nakon gotovo pola godine liječenja od ozljeda nanesenih zrnima sačme, uz trud i znanje stručnjaka Udruge Sokolarski centar iz Dubrave kod Šibenika, suri orao se uspješno oporavio i bit će pušten na pogodno stanište. Kako bi se moglo pratiti daljnje kretanje orla on će prije puštanja biti opremljen satelitskim odašiljačem  koji će omogućiti stručnjacima – ornitolozima da u svakom trenutku znaju točnu poziciju orla. Odašiljač je nabavila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a odašiljač će na orla postaviti i podatke pratiti Udruga BIOM koja se bavi zaštitom ptica i bioraznolikosti u Hrvatskoj – kazali su u Javnoj ustanovi NP Krka.

Područje Krke je odlična pozicija za puštanje orla jer po procjeni stručnjaka ima sve kvalifikacije dobrog staništa za ovu vrstu.
Orlu su bila ozlijeđena oba krila. U jednom od krila te na području vrata RTG snimkom je utvrđena prisutnost tri zrna sačme promjera 5 mm. Zbog težine ozljeda, sukladno veterinarskom nalazu, ishod oporavka jedinke i njen povratak u prirodu je bio neizvjestan.

Inače, u Hrvatskoj ne više od 60-80 surih orlova, a gnijezdi  ih tek  dvadesetak parova  i spašavanje svake jedinke je presudno za opstanak vrste. 

28. svibanj 2024 01:49