StoryEditor
ŽupanijaNovost iz Zvonimirova grada

Uspomenu na Nacionalni park "Krka" od sada možete ponijeti i iz Knina - na kninskoj tvrđavi otvorena nova suvenirnica Parka

Piše Šibenski.hr
22. kolovoza 2019. - 11:49

U prostoru slavne kninske tvrđave otvorena je nova suvenirnica Javne ustanove "Nacionalni park Krka", kako bi posjetitelji koji Park posjećuju sa sjevera, ali i Kninjani i njihovi gosti, mogli pronaći neke od autohtonih suvenira koji govore o tradiciji i povijesti toga mjesta - priopćeno je iz JU NP "Krka". Dobrodošlicu Nacionalnom parku "Krka" i ravnateljici Javne ustanove Nelli Slavici poželjeli su gradonačelnik Knina dr. sc. Marko Jelić i zamjenik gradonačelnika Knina Marijo Ćaćić.

- Povijest Krke, s kojom je grad Knin neraskidivo povezan, mnogo je starija od čovjeka. Krka i Krčić u geološkoj prošlosti bili su jedna rijeka. Glavno i nepresušno vrelo rijeke Krke nalazi se tri i pol kilometra sjeveroistočno od Knina, na rubu Kninskoga polja, podno dvadeset dva metra visoka strmca. To je Topoljski slap (Veliki buk ili Krčića slap), zimi bučan jer se kupa u obilju vode, a ljeti bezvodan i tih. Šesnaest kilometara od izvora a devet od Knina nalazi se prvi slap na rijeci Krki, Bilušića buk.

Nacionalni park „Krka" i područje na kojem se nalazi, s njegovim ljudima i običajima, jedan su entitet, stvaran međudjelovanjem čovjeka i rijeke tijekom višestoljetne burne povijesti. Zato danas, kada govorimo o djelovanju Javne ustanove „Nacionalni park Krka", ne možemo ne spomenuti lokalne jedinice, tim više što gradovi i općine uz granicu Parka, osim što se njime ponose, surađuju s njegovom upravom na brojnim projektima od zajedničkog interesa - ističe se u priopćenju Katije Župan, rukovoditeljice Odsjeka za odnose s javnošću JU NP "Krka".

Suvenirnica na kninskoj tvrđavi otvorena je od 9 do 19 sati. U njoj je uređen i kutak za djecu, kako bi se male ručice zabavile dok odrasli izaberu nešto iz raznolike ponude tradicionalnih, suvremenih, uporabnih, umjetničkih i prehrambenih suvenira. Prije nego što stignu do suvenirnica, ti se predmeti odabiru prema kriterijima kvalitete i prepoznatljivosti, ali i stupnja povezanosti s kulturnopovijesnom i prirodnom baštinom, originalnosti i ekološke prihvatljivosti, kako biste kući mogli ponijeli uspomenu koja će vas uvijek podsjećati na Krku, napomenula je Župan..

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 16:58