StoryEditorOCM
ŽupanijaVisoke temperature

Uspješna akcija šibenske gorske službe spašavanja: U kanjonu Čikole spasili petero dehidriranih planinara

28. kolovoza 2017. - 11:45

Šibenski HGSS-ovci u nedjelju su odradili još jednu uspješnu akciju. Naime, spasili petero planinara koji su dehidrirali u kanjonu Čikole. Iako su svi planinari bili adekvatno opremljeni, uključujući vodu i hranu, visoke temperature i teško pristupačan teren su uzele svoj danak, ističu u šibenskom HGSS-u.

Oni su dojavu o grupi planinara kojima treba pomoć u Županijskom centru 112 zaprimili u 14.30 sati. Ubrzo po dojavi, stupili su u kontakt s unesrećenim planinarima koji su im javili da su dehidrirali te da se dalje ne mogu samostalno kretati.
Troje spašavatelja odmah je krenulo u kanjon Čikole od strane sela Ključ, a jedan iz sela Bašići. Unesrećene su pronašli manje od 45 minuta od dojave.

Nakon odmora i rehidracije, planinari su uz pomoć spašavatelja krenuli prema izlazu iz kanjona, za što im je trebalo nešto više od jednog i po sata. Akcija je završila oko 18 sati kada se svih deset spašavatelja vratilo u bazu.

- Savjetujemo ukoliko krećete planinariti po ekstremnim uvjetima kao što su visoke temperature, svakako krenuti u ranim jutarnjim satima i ponijeti najmanje dvije do tri litre tekućine po osobi – poručuju šibenski GSS-ovci.
 

30. travanj 2024 08:55