StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanija sudjeluje u zaštiti dalmatinskog meda

Uskoro sedam vrsta meda s europskom zaštitom izvornosti

25. svibnja 2017. - 15:00

Župan Goran Pauk i Ivan Mravak, predsjednik Udruge pčelara Dalmacije potpisali su jutros ugovor o sufinanciranju projekta zaštite dalmatinskog meda. Nositelj i pokretač ovog četverogodišnjeg projekta, nakon čega se očekuje europska zaštita izvornost sedam vrsta meda s krša je Udruga pčelara Dalmacije, a vrijednost je oko 600 tisuća kuna.
Četiri dalmatinske županije dijele troškove, a zaštitu će uživati svi pčelari za multiflorni med, zatim cvijetni, med od drače i vriska, kadulje, mandarine, te naposljetku, medun.

Udruga pčelara Dalmacije sklopila je ugovor o suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom koji će provesti sve potrebne analize i aktivnosti za dobivanje oznake izvornosti, a projekt vodi prof. dr. sc. Dragan Bubalo, koji je nazočio potpisivanju ugovora, kao i predstavnici pčelarskih udruga "Pčela" i "Drača" iz Šibenika i Knina.

-Ovo je projekt od važnosti za pčelarstvo u županiji, čime se bavi nešto više od tisuću proizvođača, mahom organiziranih u nekoliko udruga. Zaštita bi pčelarima omogućila veću tržišnu vrijednost proizvoda i pošteniju tržišnu utakmicu, a potrošačima jamčiti kvalitetu izvornog dalmatinskog meda, kazao je Pauk. Dalmacija ima izuzetnu pčelinju pašu u nezagađenoj prirodi s velikom raznolikošću medonosnih biljaka, što dalmatinski med čini vrjednijim od onih koji u posljednje vrijeme preplavljuju naše tržište.

Pauk je pozvao je pčelare da se udružuju i što bolje organiziraju, što je formula za lakši opstanak na tržištu, bolju zaštitu prava i široku ponudu pčelarskih proizvoda.
Predstavnici udruga istakli su da bez potpore Županije koja pčelarima pomaže i na druge načine, sami ne bi mogli doći do europskog certifikata izvornosti. Hrvatska naglašeno je, proizvodi viškove meda, a uvoze se proizvodi sumnjive prehrambene i zdravstvene vrijednosti, što će dokinuti nedavno izmijenjeni pravilnik o medu koji predviđa točne deklaracije na teglama.
Da bi se hrvatski med i na prvi pogled razlikovao od drugih, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Pčelarskim savezom financira dizajn posebne staklene ambalaže, informirali su predstavnici pčelara.


 

24. travanj 2024 15:20