StoryEditor
ŽupanijaProjekt vrijedan 2,1 milijun kuna

Uskoro romantična šetnja od Šepurine do Faustovog muzeja u Luci

Piše Katarina Rudan
22. veljače 2017. - 12:39

Grad Vodice prijavio je projekt uređenja šetnice na otoku Prviću ukupne vrijednost 2.159.000 kuna na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uređenjem šetnice koja je nešto duža od kilometra, planira se poboljšati prometno-pješačka infrastruktura, a time omogućiti razvoj gospodarstva otoka Prvića. Naime, ova će se šetnica moći koristiti kao pješačka i biciklistička staze te će obogatiti turističku ponudu otoka.

Postojanje jedinstvenog Memorijalnog centra Faust Vrančić u Prvić Luci i ljetnikovca obitelji Vrančić potencijal su za razvoj kulturnog turizma, a uređenjem šetnice i osmišljavanjem sportskih i turističkih ruta koje će povezivati romantičnu Šepurinu s Lukom još će više doprinijeti atraktivnosti otoka Prvića, kao poželjne turističke destinacije.Korist od ovog projekta imat će i vlasnici polja u njezinoj blizini, jer će im se značajno olakšati pristup maslinicima i vinogradima, a u novije vrijeme i nasadima ljekovitog bilja: smilja i lavande. Također će se njezinom izgradnjom stvoriti preduvjeti za pristup budućem planiranom heliodromu.

Projekt obuhvaća izradu potrebne dokumentacije: 3D snimak modeliranja terena, izradu elaborata s varijantnim rješenjima, glavnog i izvedbenog projekta; te same radove: grubo probijanje trase i uklanjanje ostataka srušenih suhozida, drveća i raslinja, izradu nosive konstrukcije i završne obloge prema odabiru konzervatora te rješavanje oborinske odvodnje.

Na kraju se planira postaviti oprema: klupe, rasvjeta i informativne table s osvrtom na kulturnu i prirodnu baštinu otoka kao i orijentacijske točke.
 

Izdvojeno

04. ožujak 2021 21:37