StoryEditorOCM
ŽupanijaGolaći u mukama

Uređenih plaža na šibenskom području je više od stotinu i ni jedna nije namijenjena nudistima; Oni su prisiljeni guštati u ilegali, a kazne su za ostat bez gaća

Piše Katarina Rudan
12. srpnja 2018. - 10:59

Sljubiti se s morem, gol golcat, "ko od majke rođen", osjetiti taj spoj tijela i prirode, oslobađajući je čin – reći će oni koji guštaju kupati se goli. Međutim, ako to danas čine na području šibenske rivijere, bilo na uređenoj ili nekoj divljoj plaži, u sukobu su sa zakonom. Naravno, ako ih netko prijavi. Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor kaže da ove godine takvih prijava još nisu imali, a prethodnih je znala biti pokoja.

– Taj prekršaj potpada pod članak 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana. Za takav prekršaj je propisana novčana kazna od 300 do tisuću kuna ili kazna zatvora do 30 dana. To se odnosi na sva javna mjesta, dakle i na ulicu ili trgovinu, a ne samo na javnu plažu – reče Kosor.

Nadalje, isti se zakon, odnosno kazna, primjenjuje ako netko prijavi osobu koja se kupa u toplesu. No, prođete li šibenskim plažama, žena u toplesu je sve manje, a ako je mladost u pitanju, prašta im se, a muškom oku ih je ugodno vidjeti.

Krenuli smo zakonskom regulativom, a pravo bi pitanje trebalo biti zašto u jednoj poželjnoj destinaciji kao što je naša danas nema službenih mjesta za "golaće". Sedamdesetih godina prošlog stoljeća šibenska je rivijera bila svojevrsna naturistička perjanica Dalmacije. Naturisti su punili hotel i kamp Miran u Pirovcu, hotel Marina Lučica u Primoštenu jer su bili namijenjeni upravo njima. Šibensko područje bilo je poznato i po nudističkim plažama u kampu Kosirina, Slanica, Čigrađa, Jazina na Murteru, te dijelom plaže ispred hotela Niko u Solarisu.

Danas, od Rogoznice do Prosike, nema organiziranog smještaja za nudiste. Hotel i kamp Miran su "promijenili ploču" i zatvorili nudistima vrata. Navodno, tako govore neka istraživanja, posao s naturistima nije bio komercijalan, pa su se okrenuli "tekstilcima", kako naturisti nazivaju kupače u kostimima.

Hotel Marina Lučica, izgrađen davne 1971. godine, uživao je veliki ugled u nudističkom turizmu i slovio je za jednog od modernijih hotela iz tog vremena. U vrijeme Domovinskog rata u njemu su bili prognanici i izbjeglice, a onda je došla famozna privatizacija "na hrvatski način". Posljedica je do danas devastirani hotelski kompleks s nizom otvorenih pitanja. Doduše, kako doznajemo od nekih Primoštenaca, na stijenama ispred ruševnih objekata i danas se može vidjeti nudiste.

Nadalje, uređenih plaža, što većih ili manjih, na šibenskom području je više od stotinu i ni jedna nije namijenjena nudistima. Potvrdili su nam to i u županijskoj Turističkoj zajednici. Ono što je ostalo nudistima su divlje plaže, udaljene od očiju javnosti, u nekoj uvali ili na stijeni do koje malo tko može doći...

Upitali smo neke turističke djelatnike ima li lokacija na njihovu području na kojima se kupaju "golaći" i dobili isti odgovor.
– Službenih nema, ali... ima ih.

Da, i danas se, iako u puno manjem broju jer nema "pokreta naturizma" kakav je Europom vladao šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ljudi vole kupati bez odjeće.

– Ima ih, kupaju se u uvali Kasola na poluotoku Gradina, u blizini Marine Frapa. Naravno, to je sve na divlje – rekao nam je direktor Turističke zajednice Rogoznica Mario Mladinić.

Na području pod okriljem šibenske Turističke zajednice, prema informacijama s kojima raspolaže njezin direktor Dino Karađole, uz samu obalu i nema nekih uvala na kojima bi se mogli udomaćiti "golaći".
– Kupaju se vjerojatno u nekim skrovitim uvalama na otocima – kaže Karađole. Prema svemu sudeći, otok Murter je i dalje svojevrsni raj za nudiste. Ako ništa drugo, ono da se tradicija – pa makar i ilegalno – nastavi.

– Ako ih ima, kupaju se u uvalicama oko Čigrađe, može ih se vidjeti na stijenama... Ali, sve je to daleko od službenih, javnih plaža – reče direktor TZ-a Murter-Kornati Šime Ježina.

19. travanj 2024 10:27