StoryEditorOCM
ŽupanijaOBJAVLJENA PRESUDA

Upravni sud odbio Ljiljanu Zmijanović: branitelji nemaju prednost pri zapošljavanju na funkciju čelnika NP Krka

Piše Katarina Marić Banje/SD
15. svibnja 2021. - 14:54

Presudom Upravnog suda u Splitu odbijen je zahtjev dr. sc. Ljiljane Zmijanović kojim traži poništenje rješenja Državnog inspektorata. Upravnom tužbom je tražila ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju na natječaju za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka koje ima po svom statusu braniteljice.

Zmijanović je smatrala da je njeno pravo povrijeđeno  imenovanjem Nelle Slavice, koja nema navedeni status. Do imenovanja je došlo nakon natječaja za ravnatelja Javne ustanove u prosincu 2018. godine na koji se javilo sedam kandidata na kojem je izabrana Nella Slavica.

Nakon toga je Zmijanović Državnom inspektoratu, Područni ured Split podnijela zahtjev za ostvarivanje prava prednosti prilikom zapošljavanja. U prosincu 2019. godine je njen zahtjev usvojen jer je procijenjeno da je NP krka povrijedila pravo prednosti pri zapošljavanju kao hrvatskoj braniteljici.

Drugostupanjska odbijenica

Međutim, kako je Javna ustanova NP Krka podnijela žalbu na odluku u svibnju prošle godine Državni inspektorata, Sektor za drugostupanjski postupak, pravomoćnim rješenjem je odbio njen zahtjev za ostvarivanje prava prednosti. Stoga je Zmijanović protiv njih polovicom prošle godine podnijela tužbu Upravnom sudu Split.

Provedena je rasprava te je u petak donesena presuda kojom je odbijen njen tužbeni zahtjev. Naime, za rješenje spora mjerodavan je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj Zakon kaže da će se, ako inspektor utvrdi da je ugovorom o radu povrijeđeno pravo prednosti, isti poništiti.

Ali, kod javnih ustanova ravnatelji se imenuju odlukom ministra. Iz odredaba koje su u Statutu Javne ustanove NP Krka proizlazi posebna narav mandatnog radnog odnosa ravnatelja u odnosu na “klasično” zasnivanje radnog odnosa. Mandatna radna mjesta (funkcije) inače se ne popunjavaju ugovorom o radu, već odlukom nadležnog tijela.

image
Nella Slavica, ravnateljica NP Krka.
 
Bozidar Vukičević/Cropix

Ugovorom o radu, kojim bi eventualno bila počinjena povreda, tek se naknadno uređuju prava i obveze. Znači, ugovor o radu je deklarativan akt, dok je konstitutivni akt odluka o imenovanju ministra. U Zakon o hrvatskim braniteljima nisu na odgovarajući način usklađene odredbe kojim se uređuje imenovanje na mandatne funkcije za koje se radni odnos uspostavlja aktom prije samog ugovora o radu. Stoga je zahtjev Ljiljane Zmijanović odbijen.

Sporni intervju

Na istom sudu je u tijeku i drugi postupak po tužbi Ljiljane Zmijanović koji je stavljen na čekanje dok se ne donese odluka u ovom. U tom postupku Zmijanović tuži Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Osim prednosti statusa hrvatskog branitelja, istaknula je kako je kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao od izabrane Nelle Slavice, diplomirane ekonomistice. Nadalje, jedan od razloga zašto je izabrana upravo Slavica bio je i intervjuu koji je obavljen sa svim kandidatima, a na kojem je, prema rješenju ministarstva, ona ostavila najbolji dojam.

Zmijanović u tužbi tvrdi kako NP Krka nije zakonito provela postupak jer u tekstu oglasa javnog natječaja, pored propisanih uvjeta, nije javno objavila da će kandidati  pristupiti razgovoru – intervjuu radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina te programa rada.

U srpnju 2019. godine donesena je presuda kojom je  rješenje o imenovanju vraćeno Ministarstvu na ponovno odlučivanje. Oni su prilikom drugog odlučivanja ponovno izabrali Nellu Slavicu te je Ljiljana Zmijanović podnijela novu Upravnu tužbu.

Neosnovane optužbe

Komentar na presudu upitali smo Nellu Slavicu, ravnateljicu JU "NP Krka":

- Na Upravnom sudu u Splitu današnjom su presudom odbačeni tužbeni zahtjevi Ljiljane Zmijanović, u sporu kojim je tražila poništenje Rješenja Državnog inspektorata, Sektora za drugostupanjski upravni postupak, tražeći ostvarivanje prava prednosti kao braniteljica na natječaju za ravnateljicu Javne ustanove "NP Krka".

Želim napomenuti kako ni Javna ustanova "Nacionalni park Krka" niti ja osobno nismo bile stranke u postupku, a mnogobrojne javno iznesene optužbe od strane gospođe Zmijanović su se pokazale neosnovanima.

24. travanj 2024 02:48