StoryEditorOCM
Županija‘AKTIVNI U MIROVINI‘

Unatoč pandemiji u Vodicama organizirane brojne aktivnosti za umirovljenike, evo što je sve u planu ove godine

Piše Šibenski.hr
8. siječnja 2022. - 11:19

U godinu dana unatoč epidemiji program ESF SENIOR PLUS – PRIDRUŽI SE AKTIVNI U MIROVINI financiran iz Europskog socijalnog fonda iza kojeg stoji Udruga umirovljenika grada Vodica organizirane su brojne radionice, natjecanja i izleti – redovno obogaćeni plesom i muzikom, piše Vodiceinfo.

– Realizirali smo nordijsko hodanje, medicinsku gimnastiku, informatičku obuku na kompjuterima, obuku rada na pametnim telefonima, radionicu slikarstva i dekupaža, radionicu fotografiranja, organizirali smo medicinska i pravna predavanja s cateringom i muzikom na kraju, organizirali smo volontersku radionicu za pomoć malenoj Kiari, zatim višednevni izlet na otok Mljet, jednodnevni izlet u Knin, Krčić, Kijevo i izvor Cetine s ručkom i muzikom – priča nam Martin Čičin Šain, predsjednik Udruge umirovljenika Vodice.

Zaposleno 20 žena

Organizirali su i desetodnevni boravak u toplicama Vela Luka, a dnevni klub umirovljenika koji radi svaki dan poslijepodne balote-petanke, sportsko druženje umirovljenika na području Županije šibensko-kninske s ručkom i muzikom.

– Zbog pandemije morali smo odustati od druženja za Dan starijih osoba, Martinja, susrete umirovljenika Dalmacije, Izborne godišnje skupštine i domjenka za što je Izvršni odbor Udruge donio odluku o odgađanju do daljnjeg. Također, iz istog razloga, naš zbor još nije proradio.

U projektu ZAŽELI zaposlili su 20 žena kao domaćice koje se brinu o 120 korisnika, a to je ujedno i prvi projekt za koji bi se ponovno natjecali početkom sljedeće godine.

– Iako je na početku vladalo nepovjerenje među našim umirovljenicima prema domaćicama, shvatili su da na taj način lagodnije provode stare dane u svom domu, tamo gdje su najsigurniji i najbolje se osjećaju. Da zaposlimo još domaćica za sve njih bi se našlo posla.

U toku 2022. godine javit će se na natječaj za nova sredstva iz EU fondova iz kojih će se do 2030. godine prema Hrvatskoj 'pustiti' 30 milijuna eura. Kaže, bilo bi šteta ne iskoristiti mogućnosti koje im se pružaju.

– Željeli bismo da se što više umirovljenika odazove na ove projekte i radionice čiji su voditelji i predavači plaćeni iz EU fondova. Cilj je da ih se uključi što više te da se ne osjećaju zapostavljenima. Vjerujem da ćemo ih zainteresirati kako bi svoje dane provodili lakše i zadovoljnije te da kroz ove aktivnosti budu i korisni članovi društva.

Udruga je iz EU sredstava kupila laptope, kopirni aparat, projektor, društvene igre u Klubu umirovljenika kao što su šah, karte, Čovječe ne ljuti se, Bingo…

Čekaju kraj pandemije

– Sve to ostaje u vlasništvu Udruge. Jedva čekamo da pandemija dođe kraju te da se možemo više družiti i uživati – kaže nam predsjednik Čičin Šain te dodaje da su ovim projektom pokrenuli i Županijsku udrugu koja je neko vrijeme prestala s radom.

Trenutno u vodičkoj Udruzi do 7. siječnja 2022. radi samo Klub umirovljenika i Volonterska radionica za prikupljanje pomoći za malenu Kiaru. No, u sljedećoj godini trebala bi se realizirati sva odgođena događanja kao što su Susreti umirovljenika Dalmacije, natjecanje Zborova i sportsko natjecanje na razini županije i posebno na razini države te umjesto domjenka organizirat će se veće druženje za Dan žena, odnosno više jednodnevnih izleta i jedan višednevni izlet.

– U toku godine dva puta ćemo organizirati odlazak u toplice, zatim pregled sluha, tlaka i šećera. Organizirat ćemo posjet u domovima umirovljenika i večernji ples u hotelu "Olympia", druženje za Martinje, odlazak u Split na susrete umirovljenika Dalmacije, domjenak na kraju godine kao i pokrenuti sve radionice koje su momentalno zaustavljene zbog praznika te organizirati Agronomsko predavanje o maslinama i vinogradarstvu – naglasio je Čičin Šain.

image
Infovodice
27. travanj 2024 00:34