StoryEditorOCM
ŽupanijaPovijesni dan

Danas će se prvi cijepiti korisnici šibenskog Cvjetnog doma, te medicinari u šibenskoj i kninskoj bolnici

Piše Šibenski.hr
24. prosinca 2020. - 11:34

Suprotno prvotnoj najavi iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo, u Šibenik danas stiže deset puta manje doza cjepiva protiv COVID-19: 155, umjesto najavljenih 1500, zapravo tri tisuće, budući da je za puno djelovanje preparata potrebna revakcinacija - izvijestila je Dijana Dulibić, ravnateljica ŽZJJ.

Domovima za starije u županiji ide 95 doza, a 60 pripravaka primit će zdravstvani djelatnici na COVID odjelima kninske i šibenske bolnice te Zavoda za hitnu medicinu. Danas će cjepivo biti distribuirano na odredišta u poslijepodnevnim satima. Dakako, bit će vakcinirane jedino osobe koje su to zatražile. Cvjetni dom u Šibeniku prema planu, procijepit će svoje korisnike popodne, čim stigne cjepivo i na tome će raditi dvije liječnice.

Istog dana će i Šibenska bolnica, kojoj je namijenjeno 30 doza cijepiti manji dio svojih medicinara, a ostale u ponedjeljak, kninska bolnica namjerava u nedjelju obaviti cijelu kampanju u prvom valu, a ostali domovi za starije osobe procijepit će svoje korisnike u ponedjeljak.

Kako ističe Dijana Dulibić, nije kasno prijaviti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine za cijepljene protiv COVID-19. Neslužbeno, i naredna pošiljka cjepiva opet će biti namijenjena istom krugu prioritetnih korisnika kojih je 1500, kako je bilo određeno prvim planom cijepljenja na području županije.

Nakon što je jučer u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. prosinca kreće distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama.

U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati ,,Europski dani cijepljenja'', kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. 

U nedjelju, ponedjeljak i utorak prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka, (Drenovačka ulica 30, Zagreb), u nedjelju 27. prosinca, u 10.00 sati. Cijepljenju će prisustvovati predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a predviđene su i njihove izjave za medije.

 

18. travanj 2024 05:47