StoryEditorOCM
Županijareagiranje

Ugledni profesori iz SAD-u reagirali na izjave dožupanice Ukić Kotarac: ‘Laže da nam je sud naložio da srušimo ogradni zid oko naše zemlje‘

Piše Šibenski.hr
22. siječnja 2022. - 10:16

Bračni par Jadranka i Darko Skorin-Kapov, sveučilišni profesori i ugledni matematičari u SAD-u koji provode tri mjeseca godišnje u obiteljskoj kući koju su naslijedili u Primoštenu, reagirali su na izjave dožupanice Iris Ukić Kotarac oko njihova sukoba s načelnikom Stipom Petrinom.

Podsjetimo, Jadranka i Darko Skorin-Kapov napisali su knjigu na tristotinjak stranica pod naslovom 'Balada o nenadležnosti', a koja je posvećena, kako kažu, lokalnim šerifima. Glavna uloga pripala je upravo Petrini...

Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Iris Ukić Kotarac za nas kaže “E, pa sad im je naloženo od suda da sruše ogradni zid oko tog terena.” Ukić Kotarac apsolutno laže da nam je “naloženo od suda” da srušimo ogradni zid oko našeg terena. To je nezakonito naložio komunalni redar Ivica Babačić, a drugostupanjsko tijelo -Upravni odjel Šibensko-kninske županije i sud su to odbili. Upravni odjel Šibensko-kninske županije je 20. svibnja 2020.godine donio ponovljeno rješenje poništavajući Babačićevo rješenje o rušenju zida kao “neovlašteno”.

Uz to, kad je Općina Primošten tražila asistenciju Policijske uprave šibensko-kninske, načelnik Policijske uprave Ivica Kostanić je to odbio “radi neutemeljensti Zahtjeva, budući da je kako je predhodno navedeno riječ o stvarnopravnom odnosu iz sudske nadležnosti.”

Ukić kotarac kaže ““Bili su pozvani u općinu na razgovor kako bismo problem pokušali riješiti mirnim putem, ali oni su to odbili i poručili nam: Rješavajte to kako znate!... Moram reći da se nikad u životu nisam tako neugodno i poniženo osjećala kao tijekom razgovora s njima u mome uredu u Općini.”

Tom izjavom Ukić Kotarac sama sebi skače u usta: kaže da smo razgovarili s njom u uredu, ali kaže da smo smo odbili do
i na razgovor…Pitamo se kakvu to logiku koristi? U našoj nedavno objavljenoj knjizi Balada o nenadležnosti (http://www.izvori.com/knjiga.php?id=538) koja je dostupna i preko web stranice izdavača i u V.B.Z. knjižari u Šibeniku, nedvojbeno opisujemo kako smo puno puta dolazili u Općinu i tražili da razgovaramo sa svim ustrojstvenim jedinicama Općine (načelnikom Petrinom, pročelnicom Ukić Kotarac, savjetnikom za imovinsko pravne odnose Grgom Soža) te smo slali 10 zahtjeva Općinskom vijeću i predsjedniku OV Jeri Gracinu za rješavanje našeg slučaja, tj. za ispravak beskrupulozne intencije otimačine našeg privatnog posjeda kroz nezakonito zoniranje naše privatne ograđene okućnice kao ‘javne zelene površine’ dostupne svakome, te prestanak šikaniranja i uznemiravanja kroz pokušaje rušenja naših ogradnih zidova i nadasve sramotnom gradnjom zida na javnom putu pred našom garažom, onemogućavajuci nam korištenje garaže.

Izjava o profesorskom ispitivanju

Nadalje, u članku piše da Ukić Kotarac kaže “Imala sam osjećaj kao da sam na optuženičkoj klupi, ili pred strogim profesorom koji me ispituje.” Tragikomično je da se jedna pravnica sa višegodišnjim iskustvom osjeća kao pred profesorom kad razgovara sa strankama koje predočuju dokaze i traže odgovore na jasno postavljena pitanja vezana za imovinsko pravne odnose. Obično se covjek osjeća kao pred profesorom ako ga se pita neko gradivo, a on ne zna odgovore, pa se prisjeti traume iz školskih dana… U našoj knjizi prilažemo dokaze da je u periodu od 2014.-2019. Ukić Kotarac bila zaposlena na dva zahtjevna radna mjesta u Općini Primošten: i kao privremena pročelnica (koeficijent 1.8) i kao Viši savjetnik-pravnik (koeficijent 1.6). Naime, iz odluke Općinskog vijeća “Odluka o koeficijentima za obračun plaća službenika JUO Općine Primošten” u Službenom Vjesniku 5/13 dana 30. srpnja 2013. piše: “Članak 4. Službenicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten utvrđuju se slijedeći koeficijenti:

1.Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela 1,80
2.Viši savjetnik-pravnik 1,60 …”

U Odluci načelnika Petrine “Pravilnik o unutarnjem redu JUO Općine Primošten” u Službenom Vjesniku 5/13 dana 30. srpnja 2013 piše: “Članak 32. … službenik je dužan poštivati propisano radno vrijeme tijela u kojem je zaposlen i koristiti ga za obavljanje poslova radnog mjesta, odnosno dodijeljenih dužnosti te mora biti prisutan na radnom mjestu u skladu s uvjetima službe…”

Ovo je preslik sa službene web stranice Općine Primošten od dana 9.3.2019. U opisu Jedinstvenog upravnog odjela je pisalo:
Sukladno navedenim podacima, ispada i nezakonito i fizički nemoguće da jedna osoba bude zaposlena na dva radna mjesta, predviđena za dva izvršitelja s punim radnim vremenima i koeficijentima od 1,80 za Pročelnika JUO i 1,60 za Višeg savjetnika-pravnika. Uz to, značaj i važnost obiju funkcija, a pogotovo pročelnika JUO, zahtjeva puno radno vrijeme. Na stranu to što je funkcija dugogodišnjeg privremenog pročelnika JUO nezakonita po čl. 28. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Interesantno je navesti da nakon intervencije upravne inspekcije i poništenja dvostrukog zaposlenja za Ukić Kotarac, uslijed čega ona postaje samo Pročelnica JUO, na prijedlog načelnika Stipe Petrine, Općinsko vijeće donosi: ODLUKU o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten (obavljenu u Službenom vjesniku 6/19 od 14. 6.2019.g) u kojoj članak 16 propisuje “Koeficijente za obračun plaće službenika određuje odlukom Općinsko vijeće Općine Primošten na prijedlog općinskog načelnika. Koeficijenti za obračun plaće službenika određuju se unutar raspona koeficijenata od 1,00 do 3,00.”

Dakle, dok je po prijašnjoj Odluci o koeficijentima za obračun plaća službenika JUO Općine Primošten raspon bio od 1,00 do 1,80, prema prijedlogu načelnika Petrine u lipnju 2019. raspon je narastao do 3,00... To su jednostavno nedvojbene
činjenice.

Zid na javnom putu

Nadalje, na pitanje u vezi gradnje sramotng zida pred garažom, za Ukić Kotarac piše da “Nije sigurna je li to bilo zbog slivnih voda ili čega drugog…” Tragikomično je da nakon svih naših dopisa i nakon što joj je sigurno cijela situacija uz Odluku Stipe Petrine za gradnju zida jako dobro poznata, Ukić Kotarac se ne sjeća o čemu se radi i nebulozno spominje ‘slivne vode’, koje nikad nitko nije spominjao. Pa zar tako uspješna i sposobna osoba, koja godinama može raditi na dva zahtjevna mjesta listana sa punim radnim vremenima, ne zna o čemu se radi nakon naših višestrukih dopisa i sudskih predmeta?

Jere Gracin, Predsjednik Općinskog vijeća, vezano za zid pred našom garažom u članku izjavljuje “A zašto je podignut, vjerujte, ne sičam se. Petrina je donio odluku, ne znam točno zašto, možda da se tamo ne parkiraju…” Ova izjava ukazuje da predsjednik Općinskog vijeća kojemu smo slali višestruke dopise u vezi tog zida zapravo nema pojma zašto je zid sagrađen…Toliko o predsjedniku Općinskog vijeća u Općini Primošten…

Moramo napomenuti da se u ćlanku očitovao i jedini nezavisni vijećnik Šime Šarić, koji je zaista jedina oporba samovolji lokalnog šerifa Stipe Petrine. Šime nam je uvijek bio spreman pomoći (i ne samo nama) i jako se trudi se da se upravljanje Općinom Primošten ispravi, da se odluke donose transparentno i po zakonu.

A način ‘vladavine’ Stipe Petrine u Općini Primošten slikovito je opisao Jurica Pavičić u članku Jutarnjeg lista 15.1.2022, karakteriziraju i djelovanje Stipe Petrine kao “Vladavinu koja - kako se čini - više nalikuje despotskoj svevlasti u nekoj centralnoazijskoj, postsovjetskoj republici nego lokalnoj samoupravi u članici Europske unije.”

Na kraju moramo još jednom ponoviti da mi od svojih prava nećemo odustati jer Hrvatsku volimo i želimo našim primjerom i knjigom doprinijeti suzbijanju korupcije i samovolje u jedinici lokalne samouprave", napisali su u svom reagiranju Jadranka i Darko Skorin-Kapov

25. travanj 2024 11:33