StoryEditorOCM
ŽupanijaKAKVI GENIJALCI

Učenici srednje škole iz naše Županije imaju najbrži automobil na solarni pogon u Hrvatskoj: ‘Išao bi ja i brže, ali...‘

Piše Šibenski.hr
24. listopada 2023. - 15:18
Solarni automobil kninske srednje škole ostvario je sjajan rezultat i lani    Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Donosimo priču o učenicima kninske strukovne škole Kralja Zvonimira, čiji je solarni automobil pobijedio na državnom natjecanju u Sisku. Zasluge za pobjedu, kažu, idu moćnom vozilu, ali i vještim vozačima. Vole utrkivanje i brzinu, ali praktično znanje koje su dobili ovim projektom, vrjednije je, kažu, i od osvojene medalje.

Jure školskim dvorištem i do 50 km na sat. A "troše" samo Sunčevu energiju!

- Na autu se nalazi 3m2 solarnih panela i ovoje rol bar koji štiti vozača. Nazad se nalazi motor jačine 2kw, rekao je za HRT Petar Grabovac, učenik Srednje strukovne škole kralja Zvonimira iz Knina.

- Zanimljivo je bilo smisliti cijeli dizajn, kako to sve radi skupa, sklopiti to, rastaviti pa sklopiti ponovno, dodaje Grabovac.

A sklopili su ih iz nule, i pokazalo se, dobili solarnu formulu zlata vrijednu. Petar je za volanom na državnom natjecanju bio neuhvatljiv.

-Išao bi ja i brže ali nisam da, nije mi policajac dao da ga prestignem. I bili smo prvi, nastavlja Grabovac.

Ovu solarnu jurilicu sklopili su prije 5 godina. Tada je nagrađena za dizajn, a ove godine stigla je četvrta:

- Jako ugodno ga je voziti i precizan je u krivinama, govori Stipe Raič, učenik Srednje strukovne škole kralja Zvonimira iz Knina.

Osječki učenici izradili solarni automobil i pobijedili na utrci Soela

Sve je počelo od obične makete

Dobar plasman rezultat je timskog rada učenika elektrostrojarskih zanimanja. A sve je krenulo od jedne dobre ideje i obične makete.

- Ja sam se vodio s tim da što više zainteresiram učenike i da ih uposlim u tom radu, njima je uglavnom ova klasična nastava jer im programska brzo dosadi, priča prof./mentor Zdravko Čupković.

Pune ruke posla i praktična nastava poticali su ih na dodatni angažman.

- Bilo je dosta zahtjevno i nama kao mentorima i njima pa smo dosta istraživali. Prvi auto smo izradili za godinu dana, rekao je prof./mentor Ante Duilo.

I uz impresivan završan proizvod, ostalo je ono najvažnije - znanje.

- Pa kako djeluje motor, kako povezati to sve skupa, koliko je potrebno baterija da može ići određenom brzinom, objašnjava Grabovac.

Velikom brzinom na zidu slave nižu se priznanja i medalje.

- Ja se nadam da ćemo za sljedeću godinu pripremiti još jedan bolji auto koji će biti brži i s boljim performansama, zaključuje Milivoj Ilić ravnatelj Srednje strukovne škole kralja Zvonimira iz Knina.

U to sumnje nema. Ovi zlatni momci majstori su od zanata i inovatori željni novih znanja i brzih natjecanja.

02. svibanj 2024 18:53