StoryEditorOCM
ŽupanijaKatastrofa

Učenici iz Banjevaca pješače po četiri kilometra kako bi došli u školu u Šibenik: ‘Najgore je kad su kiše, dođemo mokri, blatnjavi...‘

Piše šibenski.hr
31. siječnja 2022. - 11:10

Srednjoškolci iz mjesta Banjevci, pokraj Stankovaca, do prve autobusne postaje dnevno propješače i do 4 kilometra. Autoprijevoznik koji prometuje na tom području odbija uvrstiti Donje Banjevce u raspored, unatoč spremnosti općine da sufinancira prijevoz učenika, piše HTV

Čekaonica u Banjevcima, ne služi gotovo ničemu jer se autobus zaustavlja na raskrižju, preko puta, priča nam Melita Krpina, učenica Medicinske škole Šibenik.

- Najgore je kad su kiše. Dođemo mokri, blatnjavi u školu - kaže.

Školu, srednju medicinsku pohađa u tridesetak kilometara udaljenom Šibeniku. Nakon duge vožnje, čekaju je još kilometri pješačenja do kuće.

- Iskreno, katastrofa. Pa na ovoj cesti, kao što vidite, prometno je. Prolaze baš jakom brzinom, uopće ne očekuju nas pješake - žali se Ana Šarlija, učenica Ekonomske škole Šibenik.

Neugodnih situacija bilo je napretek:

- Odjednom nam je izletio pas i nismo mogli od straha - govori Melita.

Strah je prati posebno kad se iz škole vraća uvečer, iz popodnevne smjene jer nema rasvjete, nema nogostupa...

No, to je jedini put do kuće za desetak srednjoškolaca iz Banjevaca Donjih. Sve bi bilo drukčije da je autoprijevoznik voljan skrenuti u njihovo naselje, što bi mu produžilo vožnju samo pet minuta. Roditelji su se žalili, pisali nadležnima. kažu, agonija traje već par godina, uzalud vode borbu.

- Kad razgovarao s tim njihovim uredima, oni su jako zgroženi. Vraćali su to na općinu. Kontaktirali su i autoprijevoznika Vunića, a Nediljko Vunić je rekao - "Nema Boga ko me može natirat" - govori Velimir Krpina.

Rekao je to autoprijevoznik i našoj ekipi. Kaže, radi sve po Zakonu. Pred kamere nije htio, a djeci poručio da idu prečacom kroz polja.

Zbog toga, banjevački srednjoškolci ne mogu sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima. Nema autobusa do naselja iako je općina Stankovci spremna sufinancirati prijevoz srednjoškolaca i autoprijevozniku platiti nešto dužu vožnju do Donjeg kraja Banjevaca, javlja HTV

27. travanj 2024 10:44