StoryEditorOCM
Izbori 2021Novac im stoji na računu

Joško Šupe, šef županijskog SDP-a: U Županiji su zapovijed ‘Ne kradi‘ pretvorili u ‘Ne radi‘!

Piše Marija Lončar
22. veljače 2021. - 13:43
Izbori 2021
Sibenik, 041220. Josko Supe predsjednik zupanijske organizacije SDP-a odrzao je press konferenciju na temu Tko me i cemu sluzi stozer.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix


Zna li netko koliko je Šibensko-kninska županija 1. siječnja imala novaca na svom računu? Tim pitanjem upućenim novinarima počeo je svoju press-konferenciju Joško Šupe, predsjednik županijskog SDP-a, koji se, kako je kazao, cijeli život bavi financijama pa su ga ovaj put zanimale i one županijske. Sve da bi ukazao kako aktualna županijska vlast na čelu sa županom Goranom Pukom ne rješava neke od gorućih problema građana, premda bi trebala i mogla, jer za to, eto, ima i novca, iako stalno tvrdi da nema, istaknuo je Šupe.


-Prema financijskim izvješćima Šibensko-kninska županija je na svom računu na taj dan imala 48 321 022 kune. To je super! Međutim, vratimo se malo unazad i sjetimo plakanja župana da nema novaca. Imamo priču o izradi elaborata onih otrovnih laguna u Kninu koji je bio težak 400 000 kuna. Župan je govorio da nema novaca, a ne da je mogao napraviti jedan, nego 121 elaborat o sanaciji tih laguna. Još gore je što se tamo do dan-danas ništa ne događa, ali kako idu izbori vjerojatno bi se tamo moglo otvoriti gradilište isto kako se već 25 godina kontinuirano otvara brza cesta Šibenik-Drniš-Knin. Moglo se, ali nije. Da su se svake godine radila dva kilometra te ceste, imali bismo je do danas, ali je nemamo – kazao je Šupe.


Aktualna vlast, nastavio je, tvrdila je da nema ni nekoliko stotina tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza učenika iz Kistanja i Drniša. Županija je, smatra, i u prošloj godini koju je obilježila pandemija korone, ostala po strani te ni na koji način nije pomogla gospodarstvu, iako je broj nezaposlenih porastao za 20 posto.


-U turizmu i ugostiteljstvu pad izdanih fiskaliziranih računa iznosi je 40 posto, a naša Županija koja uzima od svih tih ljudi, podebljava svoj konto za dodatnih 10 milijuna kuna. Plus, ima višak prihoda nad rashodima za 12 milijuna kuna. Dakle gospodo, osnovno proračunsko načelo je onoliko koliko imate toliko trošite. Ili smanjite tu presiju ili novac ulažite! A što vi činite? Ništa. Oni su božju zapovijed "Ne kradi", pretvorili u "Ne radi" – tvrdi Šupe i dodaje kako je možda i bolje da ne rade ništa, jer kada se na to odluče rade krivo! U prilog tomu, Šupe je naveo kako je boravišna pristojba u Šibensko-kninskoj županiji podignuta na razinu veću od one u Istarskoj županiji, a podsjetio je i na prihode koje Županija dobiva od koncesije na pomorsko dobro.


-Prihod koji ubire od koncesija iznosi nešto manje od 8 milijuna kuna. Moglo se, a nije, izići ususret turističkom sektoru i smanjiti im koncesijsku naknadu za pad prihoda i tako pomoći gospodarstvu. Vjerojatno i broj nezaposlenih ne bi toliko narastao. To su činjenice, nažalost, a ne puka kritika oporbe – zaključio je Šupe ističući kako će SDP, ako dođe na vlast, osigurati prijevoz učenicima i svim stanovnicima županije koji nemaju svoje vozilo da mogu doći do liječnika ili otići kupiti lijekove.
Zbog nebrige aktualne županijske vlasti, broj stanovništva Šibensko-kninske županije u stalnom je opadanju.


-Mi smo 1890. godine imali više stanovnika u županiji nego danas. Mislim da je vrijeme da se kaže "Dosta je", da se prekine s ovakvom praksom i da se krene naprijed – zaključio je Šupe najavljujući kako će SDP svog kandidata za šibensko-kninskog župana službeno objaviti početkom ožujka. Na novinarski upit je li zainteresiran za tu funkciju, neodređeno je odgovorio:
-SDP će imati svog kandidata. Logično je da predsjednik organizacije bude jedan od kandidata za župana. Logično je, a hoće li biti ili ne, brzo ćete doznati – zaključio je Šupe i dodao kako on osobno "ne bježi od te odgovornosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:15