StoryEditorOCM
ŽupanijaDRNIŠ

U zoni Pazar 20-ak POS-ovih stanova: od Ministarstva regionalnog razvoja traži se dva milijuna kuna za sufinanciranje projekta, a Grad bi ustupio svoje zemljište

5. veljače 2019. - 11:12

Krajem ožujka Grad Drniš će objaviti javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) u drniškoj stambenoj zoni Pazar.

U međuvremenu će se precizirati ukupan broj i površina stanova za buduće kupce prema programu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te po kriterijima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

 

 

Prema riječima Josipa Begonje, gradonačelnika Drniša, i Grad je, sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju, zainteresiran za kupnju 4-5 vlastitih stanova u istoj zgradi za potrebe zaposlenika gradske uprave koji nemaju riješeno stambeno pitanje. To će, međutim, ovisiti o dobrohotnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a jer skromni gradski proračun, dodaje Begonja, ne bi mogao podnijeti toliki izdatak.

– Upravo pišem ministrici Gabrijeli Žalac zamolbu za pomoć njezina ministarstva oko 2 milijuna kuna za sufinanciranje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji i gradnju takozvanih kadrovskih stanova. Grad Drniš će za taj projekt državi ustupiti građevinsko zemljište, a ovih se dana upravo u toj zoni gdje se planira gradnja zgrade novcem iz EU fondova uređuje pristupna prometnica s rotorom – kaže drniški poteštat.

Provedena anketa

Prosječna površina stana buduće višekatnice s 20-ak stanova bila bi 65 četvornih metara, što znači da će biti stanova i od 80, ali i onih od 45 kvadrata. Ako ishodi željena sredstva, Grad će otkupiti svojih 4-5 stanova, kroz APN-ov program gradit će se još 10-ak za mlade, a bude li zainteresiranih i više, dok bi se po programu Središnjeg državnog ureda za obnovu za ratne stradalnike i socijalno ugrožene slojeve društva uselilo još 7-8 stanova. To su, ističe Begonja, preliminarne brojke, a one precizne i obvezujuće definirat će se u neposrednom kontaktu predstavnika Grada, APN-a i Mažarova ureda.

– Riječ je o međusektorskoj suradnji koja prije nije bila moguća, a novom zakonskom regulativom je omogućena. Nakon provedene ankete među građanima Drniša, inače, za stambene jedinice, odnosno zgradu zainteresirana su 23 anketirana dok je individualna stambena izgradnja, odnosno kreditiranje izgradnje obiteljske kuće zanimljiva 14-orici Drnišana. Želju da im se posredstvom POS-a pomogne u kupnji građevinskog materijala izrazilo je 9 sugrađana. Ima, dakle, zainteresiranih za sva tri modela poticane stanogradnje. Bilo je to očigledno i na nedavnom predstavljanju programa POS-a u Drnišu u prisustvu Krešimira Žunića, zamjenika direktora APN-a.

 

 

Naravno, potencijalne kupce najviše zanima cijena četvornog metra stana te rokovi otplate. Uzme li se u obzir učešće od 15 posto u vrijednosti stana i maksimalni rok otplate od 30 godina, mjesečni kreditni anuitet ne bi bio veći od tisuću kuna. Toliko se otprilike u Drnišu plaća i podstanarstvo. Osim toga, spomenutih 15 posto učešća, koje je mnogima otegotan faktor, rješivo je kreditnim modelima – pojašnjava drniški gradonačelnik.

U prosincu prošle godine, Grad Drniš je u programu poticaja mladim obiteljima osigurao pola milijuna kuna, a drniško Gradsko vijeće je još prije nekoliko godina donijelo odluku o uključivanju u program POS-a, također i pripadajući pravilnik. S te strane, ističe Begonja, nema potrebe za dodatnom administracijom.

24. travanj 2024 20:38