StoryEditorOCM
Županijavolonteri na terenu

U Vodice pristiglo 11 ukrajinskih obitelji: ‘Cijela zajednica je otvorila ruke i srce. Posla ima preko glave‘

Piše Šibenski.hr
14. ožujka 2022. - 19:55

U Vodicama trenutno boravi desetak obitelji iz Ukrajine, a s osnovnim potrepštinama im pomaže Crveni križ.

- Do jučer smo imali 7 obitelji, jučer su došle nove i sada ih je 11. Naši djelatnici i volonteri su na terenu, vode evidenciju i utvrđuju što im treba. Ciljano prikupljamo hranu i higijenske potrepštine, rekla je za HTV Marijana Biluš, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ.

Objasnila je da to podrazumijeva one namirnice koje mogu dulje trajati, poput ulja, riže, juhe u vrećici, konzervi; dječje pakete - kašice, žitarice i higijenske potrepštine; te higijenske potrepštine za odrasle poput četkica za zube, paste za zube, šampona i sapuna.

- Hrana i higijena se prikupljaju na nivou cijele Hrvatske, no mi još prikupljamo i odjeću, obuću, ono što im sada treba. Ženama trebaju i četke za kosu i fenovi, posteljina - sve što im treba, mi pokušavamo uskočiti u ovom trenutku, rekla je Biluš.

Ukrajinske obitelji smještene su kod Vodičana, imaju i prijateljsko-rodbinske veze, ali neki od njih tu ljetuju godinama.

- Cijela zajednica je otvorila i ruke i srce i primila ih, rekla je.

Posla je preko glave, volontiranje dolazi do izražaja - uskaču svi, koga god zovu, no imaju veću potrebu za volonterima, javlja HTV.

19. travanj 2024 08:28