StoryEditorOCM
ŽupanijaEuropski dan sjećanja

U Vodicama se prisjetili žrtava jugoslavenskog komunizma

Piše i snimio Ante Talijaš
24. kolovoza 2017. - 14:20

 

 
Komemorativnim skupom u srijedu je navečer  ispred spomenika Žrtvama jugoslavenskog komunizma u Vodicama, a u organizaciji Grada Vodica i Udruge 'Hrvatski domobran', obilježen  Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih  režima.

Uz pjesmu klape Bunari, podno spomenika vijence su položili vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić i predsjednik Gradskog vijeća Marin Mikšić, čelnici Udruge 'Hrvatski domobran', predstavnici HDZ-a grada vodica i udruga civilnog društva.

- Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, 23. kolovoza Europski je na dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u 20. stoljeću, a potječe od Praške deklaracije o zločinima komunizma. Tom rezolucijom Vijeće Europe osudilo je zločine i teška kršenja ljudskih prava koji su počinili totalitarni komunistički režimi, te izrazilo suosjećanje za žrtvama i njihovim obiteljima. Ovaj dan u Hrvatskoj se obilježava kao Spomendan od 2006. godine, kada je Hrvatski sabor 30. lipnja te godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenog tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, koji su označeni kao masovnim povredama ljudskih prava – kazao je na moderator komemoracije Luka Lipić u ime Grada Vodica.

Spomenik Žrtvama jugoslavenskog komunizma, prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, otkriven je prije godine upravo na europski spomendan.

-Ovaj naš spomenik posvećen je brojnim nevinim civilima s područja Vodica koje su bestijalan način ubijali partizani i bacili u jamu Golubinku i druga stratišta po poljima u zaleđu Vodica. Posvećen je i žrtvama Bleiburga i Križnog puta s vodičkog područja. Podizanjem ovog spomenika ispunjena je civilizacijska i moralna obveza prema ubijenim nevinim žrtvama partizansko-komunističkog terora. Na ovaj Europski dan sjećanja odajemo žrtvama pijetet koje njihove obitelji nisu mogle odati za pola stoljeća komunističke diktature u našoj državi – rekao je Nikola Španja, predsjednik županijskog ogranka Udruge 'Hrvatski domobran'.
 
 

04. svibanj 2024 12:58