StoryEditorOCM
ŽupanijaNova razina

U tijeku je velika modernizacija brodogradilišta i marine u Betini: postavljen impresivni travel lift koji je već promijenio vizuru mjesta

Piše Otvoreno more
7. prosinca 2020. - 21:22

U Betini se ovih dana primjećuje velika živost na području brodogradilišta i marine. Uzrok tomu je velika investicija u proširenje i modernizaciju betinskog remontnog brodogradilišta, donosi Otvoreno more.

Vizure ovog mjesta, koje je poznato po višestoljetnoj brodograđevnoj tradiciji, odnedavno upotpunjuje novi detalj, impresivni travel lift nosivosti 440 tona, dorastao za vađenje jahti i drugih plovila deplasmanske težine do 440 tona i dužine do 50 metara.

Ovim ulaganjem je ovo remontno brodogradilište, iako od prije poznato po profesionalnom održavanju svih vrsta plovila, brodskih motora i nautičke opreme te vrhunskoj kvaliteti mehaničarskih, stolarskih i drugih radova u drvu, plastici i metalu, spremno za novi iskorak u svom poslovanju.

Ekološko pranje trupa

U tijeku su radovi na proširenju i uređenju novog betonskog terminala za remontne radove, koji će ujedno služiti i za pranje plovila. U tu svrhu je ugrađen cjeloviti sustav zbrinjavanja otpadnih voda, što će osigurati njihovo mehaničko i kemijsko pročišćavanje prema najvišim ekološkim standardima.

Ova proširena servisna baza od sada može bez ograničenja pružati usluge izvlačenja i spuštanja brodova, kompletnu uslugu servisiranja i održavanja jahti i komercijalnih plovila dužine do 50 metara, te na više od 30.000 metara kvadratnih kopnenog dijela površine pružati usluge remonta, smještaja i čuvanja brodova.

Ne zapostavlja se ni briga o tradicijskim plovilima

Uz ostalu opremu (20 tonski i 40 tonski travel liftovi), domaćim i stranim brodovlasnicima omogućeno je da na jednom mjestu brže, jednostavnije i cjelovitije riješe sve svoje potrebe vezane za servisiranje i održavanje plovila, bilo da se radi o jedrilicama ili pak o luksuznim superjahtama, turističkim mini cruiser plovilima, ribarskoj floti te drugim plovilima iz segmenta gospodarske djelatnosti.

Novi 440-tonski travel lift – samohodna dizalica, proizvedena je u jednoj od vodećih svjetskih tvornica za proizvodnju travel liftova i opreme za servisiranje brodova (BOAT LIFT, Alba, Italija), čiji su stručnjaci prije nekoliko dana završili zahtjevnu montažu i obavili kompleksna testiranja, te je na ponos svih djelatnika brodogradilišta travel lift pušten u rad.

Nova razina usluga

Sve ovo čini Betinu izuzetno značajnim nautičkim odredištem, a daljnjim ulaganjima planira se proširenje remontnih usluga, podizanje kvalitete i skraćivanje rokova, ali i podizanje razine usluge same marine.

Planirana je izgradnja novog sidrenog sustava s ciljem podizanja sigurnosti plovila i ljudi, ulaganje u svu potrebnu opremu za pružanje usluga ekološki prihvatljivog preuzimanja fekalnih i drugih otpadnih voda s plovila svih veličina, izgradnja sustava daljinskog javljanja incidentnih situacija na plovilima na vezu (dim, prodor vode), izgradnja i opremanje igrališta za djecu, početak pružanja concierge usluga nautičarima za širi akvatorij i priležećeg dijela kopna, piše Otvoreno more.

23. travanj 2024 20:00