StoryEditorOCM
ŽupanijaHVALI MORE, DRŽ' SE KRKe

U srcu sezone: Napravili smo đir po najposjećenijem dalmatinskom izletištu; U vodenom carstvu - bočica vode 20 kuna

Piše Joško Čelar
9. srpnja 2019. - 10:28

Prema podacima iz Službe za odnose s javnošću Nacionalnog parka Krka, od početka siječnja do 5. srpnja ove godine, glavne punktove Parka, Skradinski buk, Roški slap, Burnum i Kistanje, posjetilo je 447.828 gostiju ili 3 posto više nego u istome razdoblju lanjske godine.

Po svemu sudeći, upravo je započeo "udarni“ dio sezone u kome se očekuje još veći broj posjetitelja. Trenutno je među njima najviše Poljaka, Španjolaca, Nijemaca, Francuza. Dok je istodobno primjetno malo domaćih.

 

 

Mjesec srpanj u NP Krka započeo je kao jedan od najdinamičnijih posljednjih godina, s 20-ak sadržaja u ponudi, uz cijenu ulaznice za odrasle osobe od 200 kuna. To se posebno zamjećuje i po gustome prometu lokalnih i agencijskih autobusa, koji svakih nekoliko minuta pristižu sa stotinama gostiju na parkirališta u Skradinskome buku. U vrijeme kad smo ga obišli, na tom je prostoru bio pravi ljudski mravinjak s oko 8000 turista.

Prodavačice: Nikad gore!

Na terasi restorana podno slapova zatekli smo pri objedu grupu Poljaka koji su nam kazali kako četvrtu godinu zaredom u ovo doba godine dolaze u Dalmaciju i obvezno provedu dan na slapovima Krke. Hvale ugostiteljsku ponudu, a na pitanje o cijenama - sliježu ramenima!

Ali nije slegnuo ramenima jedan domaći gost kad mu je djevojka na punktu za prodaju pića, za malu bočicu negazirane vode htjela naplatiti dvadeset kuna! A da, usput, cijena nigdje nije bila istaknuta. Pa se čovjek brzo pokupio. Netko je primijetio kako se za taj iznos u trgovačkoj mreži, doduše na manje atraktivnom mjestu, mogu kupiti dvije velike boce vode od po 10 litara.

Ugodniji smo trenutak doživjeli kad nam je pred kameru zastala pozirajući atraktivna Francuskinja Clarice iz Dijona, pitajući nas usput, zašto je ta prelijepa rijeka "tako zelena, što dosad nigdje nije vidjela i u kojoj se rado osvježila". Po zanimanju je učiteljica i putuje sama.

 

 

A mnoštvu onih što se s vidikovca kamenim stubama spuštaju do mosta pod slapovima, svoje domaće proizvode nude brojne prodavačice uz njihove štandove. Poput mlade Kristine iz Bilica (prirodna kozmetika), Nade Kartelo iz Vačana ponad Skradina (likeri, smokve, bademi, orasi) i drugih. Ali lako je primijetiti da - kupaca nema. Kristina kaže, kako se dva sata kod nje nitko nije niti zaustavio. Dok Nada dodaje, da cijelo prije podne nije prodala ni čašicu bajama. “Nikad gore!“, bila je kratka.

Služba za spašavanje

Podno slapova puno je kupača kojima ne smeta temperatura vode od 17 stupnjeva, dok je ona u okolišu dvostruko viša, kako nam je rekla djevojka iz ekipe za spašavanje koja s mosta budno motri na kupače. Davno je minulo vrijeme i običaj da posjetitelje skokovima sa slapova "uveseljavaju“, ne bez opasnosti, lokalni momci.

Sami slapovi, usprkos suši, bogati su vodom. Zato, što HE Jaruga u ovo doba godine miruje u redovitu remontu i ne crpi vodu za svoje turbine. Miruju i ostaci još starije Šupukove HE iz 1896. godine; prve u svijetu na izmjeničnu struju, čije temelje i turisti rado obilaze kao povijesni eksponat.

18. travanj 2024 23:57