StoryEditorOCM
Županijaotvoren i sutra

U Skradinu otvoren 13. Sajam agroturizma: ‘Mali proizvođači i obiteljska gospodarstva suočena su s brojnim izazovima‘

Piše šibenski.hr
30. travnja 2024. - 21:30

U dvorani Kulturnog centra Grada Skradina, danas je svečano otvoren 13. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, koji se i ove godine održava 30. travnja i 1. svibnja, a na kojem će svoje proizvode predstaviti više od 140 OPG-ova i obrtnika iz cijele Hrvatske, od kojih 32 dolaze iz Šibensko-kninske, a 12 iz Ličko-senjska županija, županije partnera ovogodišnjeg Sajma.

Uz domaćine, župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića i gradonačelnika Grada Skradina Antonija Brajkovića, svečanom otvorenju nazočili su i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica - Branka Juričev-Martinčev, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma - Nediljko Dujić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, župan Ličko-senjske županije, županije-partnera 13. Sajma agroturizma - Ernest Petry, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik - Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije - Ljazer Čivljak, poslovni tajnik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Šibenik - Josip Laća te brojni drugi cijenjeni uzvanici i gosti koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj svečani događaj.

Gradonačelnik Grada Skradina Antonijo Brajković pozdravio je sve nazočne i poželio im dobrodošlicu, dok se šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić posebice zahvalio svim partnerima, suradnicima, pokroviteljima i sponzorima Sajma te istaknuo neupitnu povezanost između Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije koje dijele iznimnu posvećenost tradiciji i kvaliteti: 

- Apsolutno smo predani razvoju lokalnog gospodarstva, agroturizma i očuvanju kulturnog identiteta, a putem Sajma agroturizma promoviramo kako lokalne proizvode i usluge, tako i kulturnu baštinu i tradiciju. Uz to, svi posjetitelji imaju jedinstvenu priliku na štandovima ovog Sajma doživjeti i iskusiti ono najbolje što naši OPG-ovi i obrtnici imaju za ponuditi, i to u divnom ambijentu Skradina i Nacionalnog parka Krka - kazao je župan Jelić i najavio da će 14. izdanje Sajma biti posebno dobra priča.

Dobre želje Sajmu i izlagačima poželio je i župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry: 

- S osobitim smo zadovoljstvom prihvatili poziv da budemo partner ovogodišnjeg Sajma. Želja nam je predstaviti najbolje proizvode i turističke potencijale naše županije, razmijeniti znanja i iskustava te dogovoriti suradnju s proizvođačima iz Šibensko-kninske županije i drugih županija - kazao je župan Petry i pozvao sve nazočne da početkom listopada posjete Gospić i 26. po redu izložbeno-sajamsku manifestaciju „Jesen u Lici“.

Izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica, Branka Juričev-Martinčev, prisjetila se samih početaka Sajma agroturizma Šibensko-kninske županije, koji je prvi put održan daleke 2008. godine: 

- Svake godine posjećujem Sajam i sjećam se da je na njegovom prvom izdanju sudjelovalo svega šest izlagača. Danas je ovaj Sajam prerastao u jedan od značajnijih, a o njegovoj važnosti dovoljno govori podatak da su mu pokrovitelji čak četiri ministarstva, kao i to da ga je prošle godine posjetilo skoro 30.000 ljudi. Mali proizvođači i obiteljska gospodarstva suočana su danas s brojnim izazovima te je na nama da im pomognemo da se s istima što bolje suoče - kazala je zastupnica Juričev-Martinčev te, uime Predsjednika Hrvatskog Sabora, proglasila 13. Sajam agroturizma i službeno otvorenim.

Za izniman glazbeni doživljaj svečanog otvorenja bila je zaslužna klapa Skradinke, jedna od najdugovječnijih i najnagrađivanijih ženskih klapa iz naše županije.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, također je posjetila Sajam agroturizma te u društvu župana dr. sc. Marka Jelića obišla izložbeni prostor na kojem se smjestilo više od 140 OPG-ova i obrtnika iz cijele Hrvatske, od kojih njih 32 iz Šibensko-kninske i 12 iz Ličko-senjske županije. 

13. Sajam su organizirali Šibensko-kninska županija i JU Razvojno inovacijski centar AluTech, uz suorganizatore JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Turističku zajednicu Šibensko-kninske županije, Grad Skradin, Hrvatsku gospodarsku komoru - Županijsku komoru Šibenik te Obrtničku komoru Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Šibenik. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dok su sponzori/donatori Sajma: Lučka uprava Šibensko-kninske županije, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Šibenik, Ceste Šibenik d.o.o., Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Šibenik, Zdravstvena ustanova Ljekarna Šibenik, Hrvatska poštanska banka, dioničko društvo, Nacionalni park Krka i Aluflexpack NOVI d.o.o.

Sajam će i sutra biti otvoren od 10 do 20 sati, a uz izuzetno kvalitetne i ukusne domaće proizvode, poput maslinovog ulja, meda, suhomesnatih i mliječnih proizvoda, nudi i široku ponudu tradicionalnih suvenira, nakita i prirodne kozmetike, kao i bogati kulturno-umjetnički program. Za Međunarodni praznik rada, nastupi folklornih skupina i ansambala na rasporedu su već od 11 sati, s nastupima klape Skradinke, KUD-a Zora, KUD-a Zvona Zagore, KUD-a Spužvar, KU Kolajnica.

19. srpanj 2024 20:45