StoryEditorOCM
ŽupanijaBitka za Šibenik 1991.

U Skradinu održana središnja svečanost rujanskog ratnog podviga(FOTO)

Piše šibenski.hr
24. rujna 2017. - 02:16


Središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice spomendana Rujanskog rata održana je u nedjelju Skradinu. Svečanosti su nazočili župan Goran Pauk, zamjenik župana Nikola Blažević i predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić.

Branitelji, sudionici rujanske bitke za Šibenik, obitelji poginulih branitelja, brojni mještani i gosti Skradina okupili su se kod Osnovne škole, odakle su krenuli prema Središnjem križu na Badžani gdje su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Nakon komemoracije, mimohodom skradinskim ulicama uputili su se do crkve Porođenja Blažene Djevice Marije gdje služena sveta misa koju je predvodio skradinski župnik don Gabrijel Jagarinec.

Uz gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića, svečanosti su nazočili Ante Deur kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Ivan Vukuć državni tajnik u ministarstvu branitelja kao izaslanik predsjednika Vlade RH, Josipa Rimac državna tajnica u ministarstvu uprave, izaslanik načelnika GS OS RH, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Paško Rakić, načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić te predstavnici braniteljskih udruga.

Na Trgu Male Gospe, uz prigodni zabavni program i vojnički grah, družili su se branitelji koji su sudjelovali u slavnoj bitci kojom je 1991. godine obranjen Šibenik. Rujanski ratni podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. Odbacivanjem neprijatelja osujećen je plan agresora da Hrvatsku podijeli na dva dijela, a Domovinski rat dobio je novi vojni moralni uzlet.

Na današnji dan, 23. rujna,  prije 26 godina u 11:27 minuta označen je prestanak zračne opasnosti.

 

20. travanj 2024 14:26