StoryEditorOCM
Županijapojavila se i flurona

U Šibensko-kninskoj županiji raste broj oboljelih od gripe: ‘Možemo očekivati još dosta oboljelih, no pitanje je hoće li liječnici prijaviti sve slučajeve‘

Piše Šibenski.hr
29. ožujka 2022. - 19:35

U Šibensko-kninskoj županiji raste broj oboljelih od gripe. Interes za cjepivom manji je nego prijašnjih godina. Uz gripu, pojavila se i flurona - istovremeno oboljenje od gripe i COVID-a 19. Stručnjaci napominju kako je najbolja zaštita cijepljenje protiv obje bolesti, kao i daljnje pridržavanje epidemioloških mjera, javlja HRT.

Dosad je prijavljeno 300 slučajeva gripe u županiji, a točan uvid imaju u Zavodu za javno zdravstvo. 

- Još možemo očekivati dosta oboljelih, sad je pitanje hoće li njihov liječnik istestirati i prijaviti baš kao gripu pošto je klinička slika slična kao s mnogim drugim virozama, pa čak i s COVIDOM - kazala je za HRT Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije ZZJZ-a Šibensko-kninske županije.

Prošle godine gripa nije ni zabilježena, pa se mnogi ove nisu ni cijepili. No ne prijete samo COVID i gripa već i flurona - istovremeno oboljenje od ta dva virusa. Srećom zaražena je tek nekolicina u županiji.

- Obično se radi o mlađim dobnim skupinama, o djeci. To je i za očekivati s obzirom da su djeca neimuna protiv većine tih virusnih respiratornih oboljenja, ističe Parat Baljkas.

18. travanj 2024 14:28