StoryEditorOCM
Županijana izmaku snaga

U Šibensko-kninskoj županiji bez prestanka gori već dvadesetak dana: ‘Pamtimo i gore godine‘

Piše Šibenski.hr
17. kolovoza 2024. - 19:44

Uoči središnjeg Dnevnika HTV-a s vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem razgovarao je novinar Petar Mikuličin o najnovijem stanju na požarištima, piše HRT

- Situacija na terenu ovdje na području Otona gotovo se u potpunosti smirila, no i dalje su u zraku dva kanadera. I oni će se brzo povući, međutim ostaje dežurati 60-ak vatrogasaca, među kojima i vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, rekao je Mikuličin.

Upitao je Dukića je li zadovoljan trenutačnom situacijom.

- Dosta je dobra trenutačna situacija. S kolegama s područja Zadarske županije mogu reći da smo požar okružili i stavili pod nadzor. Ima tu izdimljavanja, ali moramo paziti i tijekom večeri i tijekom noći samu situaciju. Tijekom cijelog dana se tu nije doslovce stalo 65 vatrogasaca sa šibenske strane, 25 vatrogasaca sa zadarske strane. To su i domaće snage iz naših županija, ali i vatrogasci iz Zagrebačke i Ličko-senjske županije. Potporu smo imali i od dva kanadera. Ono što je najbitnije da u ovom trenutku nema dugih vatrenih linija, pojasnio je Dukić.

Jučer je vatra izbila na desetak mjesta uz prugu i nije to prvi put da se događa. Lokalni stanovici se žale na vlakove koji ovuda prolaze.

- Imamo tog iskustva. Nažalost, iz godine u godinu se to ponavlja. Ovo je jedan od tih većih požara koji se dogodio baš u vrlo kratkom vremenu, u par minuta. To je bila kilometarska linija. Dok smo uspjeli prebaciti vatrogasne snage sa drugog požara na ovaj požar on je već uhvatio četiri do pet kilometara u dužinu i kilometar do dva u širinu po brdima. Vrlo brzo je ušao u stambena naselja, a tu ima dosta zaseoka. Međutim, sve smo uspjeli zaustaviti i niti jedan stambeni objekat nije nastradao.

Na području Šibensko-kninske županije gori već gotovo dvadesetak dana u komadu. Na pitanje pamtiti li tako nešto zapovjednik Dukić je rekao kako je bilo i gorih godina.

-  Godina 2017. je stvarno bila udarna godina i bilo je dosta intervencija. A sada je ovo jedan strahoviti napor. Imali smo prvi dio ljeta dosta miran, ali ovih zadnjih 15 do 20 dana to je doslovce skakanje s jednog požara na drugi plus sve druge intervencije, od tehničkih intervencija i ostalih intervencija koje obavljaju vatrogasci, naglasio je Dukić.

I dalje su aktivna dva požara na Dinari, no vatrogasci ih imaju pod kontrolom.

Na požarištu Oton Bender u kninskom zaleđu ima još samo sporadičnih izdimljavanja. Požar je buknuo jučer uz željezničku prugu nakon prolaska vlaka te zaprijetio i kućama. No vatrogasci su ih obranili i spriječili širenje vatre u gustu borovu šumu. Na terenu ih i dalje dežura 60-ak, a do noći ostaju i zračne snage natapati požarište.

Jučerašnji prolazak teretnog vlaka bio je koban te je ubrzo požar zaprijetio kućama jer su od pruge udaljene samo 50-ak metara, a visoke temperature i suho raslinje pogodovali su širenju vatrene stihije.

Mještani svjedoče kako nije prvi put da im prolazak vlaka zadaje takve muke.

Još je jučer šibensko-kninska policija izvijestila, tragom dojave mještana, da je požar prouzročen iskrenjem vlaka pri kočenju u dužini od jednog kilometra. Potvrđuju to danas i Hrvatske željeznice.

Uzrok požara koji se jučer,16. kolovoza 2024., dogodio na dionici pruge Zrmanja - Plavno jest neispravan kočioni sustav na teretnom vlaku prijevoznika HŽ Cargo, stoji u priopćenju.

Nekoliko puta lokalna je vlast upozoravala HŽ da iskrenje pri kočenju izaziva požare pa apelira još jednom.

U požaru su uništeni i električni stupovi pa neka ovdašnja naselja nemaju struje - dio će je dobiti večeras, dio za nekoliko dana zbog izrazito teške konfiguracije terena u kojem stupovi moraju biti postavljeni ručno, piše HRT

16. rujan 2024 17:46