StoryEditorOCM
Županijasve više izbjeglica

U Šibeniku i županiji trenutno više od stotinu obitelji iz Ukrajine, među njima je 99 djece. Evo detaljnih brojki

Piše Katarina Rudan
31. ožujka 2022. - 18:20

Na području Šibensko-kninske županije trenutno su smještene 103 raseljene obitelji iz Ukrajine s ukupno 251 članom, među kojima je 99 djece predškolske i školske dobi.

Najveći broj nalazi se na šibenskom području te u mjestima uz obalu kojeg pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik: 75 obitelji sa ukupno 175 članova, od kojih je 65 djece do 18 godina starosti. Sve se obitelji, kao i u drugim mjestima, u privatnim kućama, a kako doznajemo u šibenskom Društvu Crvenog križa, očekuju dolazak novih osoba, uglavnom žena s djecom. Do četvrtka, 31.ožujka, u Vodicama su smještene 22 raseljene obitelji iz Ukrajine s ukupno 55 članova, među kojima je 27 djece. Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vodice Marijana Biluš kaže nam da imaju u najavi dolazak još nekoliko obitelji, koje bi u Vodice trebale stići do kraja tjedna.

– Raseljene osobe uglavnom dolaze preko poznanstava ili kod svoje rodbine, te preko Nacionalnog stožera Civilne zaštite i svi su smješteni u privatnim, obiteljskim kućama. Većinom su to majke s djecom ili bake s unučadi, koje su njihovi skrbnici pošto su im roditelji ostali u Ukrajini. Radi se predškolskoj i školskoj djeci, najviše ih je u dobi od dvije do deset godina, a imamo i četvero tinejđera. Školarci prate ukrajinsku nastavu online, ali je većina roditelja izrazila želju da se djeca socijaliziraju, upišu u našu Osnovnu školu i uče hrvatski jezik – kaže Biluš i dodaje da sada rade na rješavanju pitanja predškolaca, jer će Ukrajinci s obzirom na ratnu situaciju u njihovoj zemlji koja se ne smiruje, u Vodicama sigurno ostati duže vrijeme.

image

Humanitarna pomoć u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Vodice

Nikša Stipaničev/Cropix

U Knin su, kaže nam ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Anđelka Balić, iz Ukrajine stigle četiri obitelji s ukupno 18 članova među kojima je šestero djece. Najmlađe ima četiri mjeseca, najstarije deset godina, a imaju i jednu trudnicu.

- Dvije su obitelji smještene kod Ukrajinki koje su udate u Knin i rodbinski su povezane, a druge dvije smještaj su našle preko poznanstva. S naše strane sve smo im pružili i pružamo i mogu reći da se već pomalo integriraju u našu sredinu – rekla je Balić i dodala da za sada nemaju najava o dolasku novih raseljenih osoba.

U susjednom Drnišu bježeći od ratnog pakla, privatni smještaj su, također preko poznanstva, našle dvije ukrajinske obitelji. U jednoj su majka i dijete školske dobi i za sada, reče nam ravnateljica drniškog Društva Crvenog križa Vinka Badžim nemaju najava o dolasku novih osoba.

03. svibanj 2024 09:47