StoryEditorOCM
Županijažarište virusa

U Šibeniku i okolici više od stotinu zaraženih učenika! Župan Jelić: Ako situacija bude loša i idući tjedan - produljit ćemo online nastavu

Piše Marijana Cvrtila
28. listopada 2021. - 15:53

Zaraza koronavirusom bukti u školama - u četvrtak je broj covid pozitivnih učenika osnovnih i srednjih škola prešao pet tisuća, točnije, ukupno ih je bilo 5078, dok ih je u samoizolaciji čak 12.577. Porastao je i broj zaraženih učitelja, nastavnika i drugih djelatnika škola, u četvrtak ih je evidentirano čak 670 a još 164 je u samoizolaciji.

Zbog stanja u školama koje se ne smiruje sve je izvjesnije kako će se u nekim županijama online nastava morati produžiti i nakon idućeg tjedna, to jest i u tjednu od 8. studenog. Zasad je plan većine županija da učenici najprije devet dana borave izvan školskih prostorija – to uključuje dva nadolazeća vikenda, neradni blagdan Svih svetih u ponedjeljak, jesenske praznike 2. i 3. studenog te nakon toga dva radna dana online nastave (C model) u četvrtak, 4. studenog, i petak, 5. studenog. Učenici bi se na nastavu uživo u školske klupe (A model) trebali vratiti u ponedjeljak, 8. studenog, no pitanje je hoće li to svugdje doista i biti tako.

Naime, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak kako postoje razmišljanja u nekim županijama da djecu ostave u nastavi na daljinu i nakon 8. studenog.

- Situacija je izrazito loša u čitavoj zemlji. Ali loš je i velik broj djece koja su pozitivna. Na svu sreću kliničke slike kod djece su prihvatljive. Neke županije su najavile da će produžiti online nastavu i u tjednu od 8. studenog. Konkretno, zvao me župan šibensko-kninske županije Marko Jelić i rekao kako oni razmišljaju produžiti C model i onaj tjedan nakon blagdana Svih svetih – kazao je Fuchs, te ponovno naglasio kako će odluku o tome donositi svaki lokalni stožer pojedinačno za svoju županiju.

image
Župan Marko Jelić: Konačnu o tome hoćemo li produljiti online nastavu donijet ćemo idući tjedan
Nikša Stipaničev/Cropix

Da se za škole šibensko-kninske županije ozbiljno razmatra i ova mogućnost potvrdio nam je župan Marko Jelić.

- Da, ali sve ovisi o situaciji. Unutar stožera smo razgovarali i u toj mogućnosti. Ako situacija bude i dalje loša zatražit ćemo produljenje trajanja online nastave i od 8. studenog. Odluku ćemo donijeti tijekom idućeg tjedna – najavljuje župan Marko Jelić.

U četvrtak je, dodajmo, Šibensko-kninska županija imala 113 covid pozitivnih učenika, dok ih je samo tri dana ranije bilo 64. Još 220 đaka je u samoizolaciji a oboljelih nastavnika je 12.

- Nama su ključni bolnički kapaciteti. Ako se bolnice prekapacitiraju, ako budemo imali velik broj ljudi u bolnicama, na kisiku, na respiratorima, nažalost, jedna od mjera morat će biti i zadržavanje učenika u online nastavi – kaže Sanja Slavica Matešić, zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Potvrdila je kako će sve osnovne i srednje škole u toj županiji na online nastavi biti 4. i 5. studenog, a sve odluke iza toga ovisit će o brojkama narednih dana.

18. travanj 2024 02:24