StoryEditorOCM
ŽupanijaŠto nosi 2023.

U Rogoznici puni ambicioznih planova za iduću turističku sezonu; Ipak, nije sve tako idilično...

Piše Vedrana Stočić
22. prosinca 2022. - 18:03

Turističko vijeće rogozničke Turističke zajednice prihvatilo je prijedlog programa rada zajedno s financijskim planom za iduću 2023. godinu. Program je ambiciozan i temelji se na izvrsnim rezultatima turističkog prometa u ovoj godini.

U odnosu na 2021. godinu zabilježeno je 12 posto više noćenja i 15 posto više dolazaka. U ovoj godini ostvareno je preko 711 tisuća noćenja, financijski rezultata su izvrsni, pa je plan i program za 2023 optimističan.

Tako je u idućoj godini planirano ostvariti 750 tisuća noćenja, prihod od turističke pristojbe prema planu trebao bi iznositi 2.350.000 neto, od turističke članarine očekuje se 450 tisuća kuna prihoda, od nautičkog turizma 560 tisuća kuna...

Ciljevi rogozničke Turističke zajednice u 2023.godini, neki su pokrenuti već ove godine, su dovršetak izrade Strategije održivog turizma, stvaranje prepoznatljivog turističkog proizvoda vezanog uz slano jezero Zmajevo oko njegove priče i legende,  nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu, promicanje, unapređivanje prirodnih i kulturnih posebnosti, edukacija stanovništva  o važnosti očuvanja prirodnih i društvenih vrijednosti, animacija turista kroz zabavno-kulturne i sportske manifestacije, razvoj vjerskog turizma „Hodočašće Gospi od Kapelice“...

U istraživanje i strateško planiranje u idućoj godini uložit će se 114.500 kuna. Pored redovite analize tržišta i kretanja trendova, mjerit će se i učinkovitost promotivnih aktivnosti.

U razvoj turističkog proizvoda planirano je potrošiti 1.330.875 kuna. U to je uključeno dodatno uređenje labirinta od lavande na vrhu šume Kopara i to u suradnji s Općinom. Uredit će pristup labirintu, sigurnosne ograde, rasvjeta, klupe...

Ipak nije sve idilično, čuli su se i glasovi negodovanja, tako turistička vijećnica Biserka Grgin traži veću uređenost plaža i čistoću, više reda s koncesijama, niz njenih opravdanih zamjeraka ipak se odnosilo na lokalnu samoupravu koja je dužna urediti cestovnu i ostalu infrastrukturu.

Ima problema i s crnim turističkim tržištem. Brojni strani državljani na rogozničkom području otkupili su veliki broj nekretnina i iznajmljuju ih na crno, ne plaćaju ni poreze i takse, a novac troše u drugim zemljama. Do sada se baratalo s 30 posto iznajmljivanja na crno, neki turistički vijećnici drže da je brojka znatno veća.

Rogozničko područje prema najnovijoj evidenciji u obrtima i tvrtkama ima 10.023 glavnih postelje i još 1840 pomoćnih postelja. U hotelima ima svega 162 ležaja, međutim u takozvanom nekomercijalnom smještaju (vikendaši) ima čak 6.340 postelja što je doista mutna zona. Problem je što se od ove godine prema odluci Vlade RH naplaćuje puna cijena turističke pristojbe i članarine na pomoćne postelje, pa  i tu došlo do masovnih odjavljivanja pomoćnih, ali i smanjenja glavnih ležaja, što je još jedna potvrda o crnjaku.

Znatno više novca u rogozničku Turističku zajednici trebalo bi se sliti i od boravišne pristojbe nautičara. Do prije nekoliko godina svota je bila smiješna, pedeset tisuća kuna. Posljednjih godina raste i pestitinjak tisuća kuna koji će Hrvatska turistička zajednica uplatiti ove godine nije ni trećina prihoda koja se ubere na području Općine Rogoznica. Nautika donosi novac i brojne benefite, ali i veliku ekološku štetu lokalnoj zajednici, pa bi više novca od nautičke boravišne pristojbe bila svojevrsna okolišna naknada nautičkim destinacijama.

19. travanj 2024 06:18