StoryEditorOCM
Županijadobili odobrenje

U Rogoznici duplo više smeća u odnosu na lani: komunalna firma diže milijunski kredit za kupnju specijalnih vozila za odvoz otpada

Piše Vedrana Stočić
18. srpnja 2022. - 16:47

Rogozničko Općinsko vijeće odobrilo komunalnom poduzeću "Škovacin“ zaduženje kod PBZ banke od točno 2.063.590 kuna s PDV-om za kupnju dva specijalna vozila. Radi se o kamionima za sakupljanje otpada i reciklažu.

- Sakupljanje otpada, posebno onog  reciklažnog, nije moguće obavljati bez adekvatnih vozila. U lipnju prošle godine sakupilo se i deponiralo na "Bikarac“ 117 tona otpada, a ove godine 232 tone što je 98 posto više.  Iako je to izvrstan turistički podatak, komunalno poduzeće "Škovacin“ mora biti dobro opremljeno i mora uložiti dodatne napore da usluga bude adekvatna i okoliš čist - rekao je Vijeću direktor "Škovacina“ Ante Baus.

Na rogozničkom području za manje od godine u prikupljanju i recikliranju otpada dogodile su se drastične promjene, na bolje. Kante  za komunalni otpad, za plastiku i papir dobili  su ili mogu dobiti svi koji su u evidenciji i uredno plaćaju odvoz. Pored kanti dobivaju se i vrećice za plastiku, papir, staklo i metal. Donesene su i općinske odluke o načinu deponiranja i kaznama za one koje pravilno ne odlažu otpad, a svi su dobili i letak na hrvatskom i engleskom kako razvrstavati otpad i kuda i kako s opasnim otpadom kao što se akumulatori, baterije, elektronički i slični otpad. Osim komunalnog otpada, sve ostalo odlaže se bez naplate. Čak se u reciklažno dvorište u bivšoj vojarni Kruščica može dovesti i krupni otpad i zelenilo, također bez naplate.

I sada dolazimo do zakonskih nelogičnosti koje nimalo ne ide na ruku komunalnim poduzećima, pa tako i Škovacinu. Koji je to lumen odredio da komunalna poduzeće, ovog puta „Škovacin“, od korisnika usluge potpuno besplatno preuzme čitav plastični otpad, dok u centru za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije "Bikarac“ d.o. o.odlaganje tog plastičnog otpada  bruto se plaća 357 kuna i 50 lipa. Kod privatnih skupljača otpada za recikliranje cijene su još veće. Nameće se logično pitanje: ako se plastika i papir recikliraju zašto ih naplaćuju komunalnim poduzećima koji takav otpad prikupljaju mukte? Kome se to i zašto pogoduje? Zbog takvih nelogičnosti teško da ćemo se skoro približiti preuzetoj EU direktivi o najmanje 50 posto recikliranja. Draže nam je izgleda da gradovi i općine, a u konačnici građani, plaćaju ne tako male kaznene penale koji su lukavo zakamuflirani u naziv takozvane: poticajne naknade.

Prošle godine u  ovo doba na rogozničkom području smeća je bilo na svakom koraku. Ostavljali su ga pored kontejnera za reciklažu, uz ceste, u tuđe ograde s maslinama, čak i kante na grobljima...  Prema općinskoj evidenciji o komunalnoj naknadi ondašnji direktor "Škovacina“ utvrdio je da čak 700 vlasnika objekata, među kojima je bilo iznajmljivača apartmane vrijednih milijune eura i restorna, ne plaćaju i nikada nisu plaćali odvoz smeća. Prema njemu brojka je bila i znatno veća.

I onda se sve promijenilo. Nova uprava Škovacina i općina za točan registar korisnika poslužili su se čak i evidencijom Elektre, smeće je uglavnom nestalo s ulica, dijele se kante, reciklira se, a prema nedavno prihvaćenom financijskom izvješću "Škovacin“ je prošle godine uprihodovao 7,5 milijuna  kuna.

19. travanj 2024 23:36