StoryEditorOCM
Županijaživot se vraća

U proteklih deset godina izgubili četvrtinu stanovništva, sada imaju 30-ak djece na listi čekanja za vrtić

Piše Toni Veljača
7. ožujka 2024. - 13:11
Knin, 241016. Pogled na grad Knin sa kninske tvrdjave. Tom Dubravec/Hanza MediaTom Dubravec/Cropix/Cropix

Informacija da gradska vlast ulaže stotine tisuća eura u gradnju i obnovu dječjih vrtića, vijest je koju vrijedi zabilježiti – tim više što je riječ o malom, ratom obilježenom Kninu koji se, ako je suditi po ovom projektu, polako oporavlja od migracije stanovništva s kojom se bori čitavo desetljeće.

U proteklih deset godina Knin je izgubio četvrtinu stanovnika. Nevjerojatan podatak. Manjak perspektive, posla, mogućnosti za pristojan život „potjerao” je Kninjane preko granice. Sreću su potražili u državama Europske unije iz kojih se, eto, polako vraćaju jer su se i stvari u herojskom gradu počele mijenjati.

Zahvaljujući europskom novcu počelo se buditi gospodarstvo. U poslovnu zonu Preparandija uloženo je milijune eura. Grad se okrenuo i turizmu. Bogom dana priroda, planine, kilometri biciklističkih staza, nekolicina izgrađenih mostova preko rijeka, obnovljena Kninska tvrđava i blizina Nacionalnog Parka Krka ljudima su ponudili perspektivu, ali i mogućnost da se u Kninu može lijepo živjeti.

Sjajan je podatak i da je lani Knin zabilježio 37-postotni rast novorođene djece. Dječji plač u kninskoj bolnici sve je češći, djece je sve više pa onda i ne čudi potez gradske vlasti da povećaju kapacitete dječjih vrtića.

U tijeku je naime javni natječaj za obnovu dječjeg vrtića vrijedan 850.000 eura s uključenim PDV-om. Radovi na obnovi kazuje nam gradonačelnik Knina, Marijo Ćaćić, trebali bi potrajati do jeseni ove godine.

image

Knin, 050823.
Obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Na fotografiji: misa u crkvi Gospe Velikog Hrvtaskog Krsnog Zavjeta, Marijo Cacic.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Cropix

- Vjerujemo da će radovi biti gotovi do rujna ili listopada ove godine. U planu je kompletna rekonstrukcija objekta, novi krov, energetska obnova cijele zgrade. Solidan je to objekt, velike površine u kojeg ćemo smjestiti četiri vrtićke skupine – ističe Ćaćić.

Projektom će se urediti i okoliš: parkiralište, dječje igralište te trg koji se nalazi između susjednih zgrada i crkve. Idealna pozicija za vrtić – dodaje Ćaćić koji nam je najavio i gradnju novog dječjeg vrtića u Vrpolju, malom naselju sjeveroistočno od Knina koji zanimljivo, prema posljednjem popisu stanovništva broji tek 159 žitelja. Grad je naime na raspolaganje dobio zgradu stare škole koju sada planira obnoviti i prenamijeniti, čime bi se kompletno zadovoljile potrebe što se tiče kapaciteta.

- Trenutno imamo oko 30-ak djece na listi čekanja. Ono s čim imamo problem su djeca jasličke dobi, ali i to ćemo ovim projektom riješiti. Ovime ćemo ispuniti ćemo normativ, a to je nešto čime se rijetko koji grad u Hrvatskoj može ponositi – zaključuje Ćaćić.

Da u Kninu znaju kako raspolagati s novcem dokazuje činjenica da je za projekt obnove dječjeg vrtića Grad dobio bespovratnih 458 tisuća eura. Ostatak projekta financirat će se iz gradske blagajne.

28. travanj 2024 05:40