StoryEditorOCM
Županijaveliki porast

U Primoštenu trljaju ruke na otvaranju sezone: ogroman skok broja turista u odnosu na lani!

Piše Vedrana Stočić
29. lipnja 2022. - 14:19

U primoštenskoj Turističkoj zajednici ne skrivaju zadovoljstvo lipanjskim brojkama. U odnosu na prošlu godinu zabilježeno je 56 posto više dolazaka i 67 posto više noćenja. Točnije od 1. do 27.lipnja, Primošten je posjetilo 12.225 turista i ostvareno je 71.758 noćenja. To je 29 tisuća noćenja više nego 2021. godine.

Sve su napravili, kažu u TZ, da gosti dođu, da ostanu i da se vrate. Ovih dana jednom gostu uručili su plaketu i nagradu za 44 godine vjernosti.

Ističu bogati kulturno-zabavni program, svaku večer gosti mogu uživati u raznovrsnim glazbenim koncertima. Ima tu klapske pjesme, folklora, rock večeri, beach after party Mala Raduča, opere pod zvijezdama...

U TZ posebno ističu dva događaja u srpnju: ljetji karneval i legendu o babi Beni i zlatnicima kraljice Nede. Kulturno-umjetničko društvo „Krč“ scenski će upriličiti legendu o nesretnoj kraljici, a legenda glasi ovako:

Davne 1075. dok je Primošten bio nenastanjen,otok Maslinovik, jedan iz krune od sedam primoštenskih otočića, bio je mjesto igre prijestolja i opasnog spletkarenje od bitnog utjecaja na budućnost hrvatskog kraljevstva i hrvatske državnosti. Kraljica Neda, kći Petra Krešimira IV. i žena Petra Slavića, kojeg su ugrabili i ubili Normani, dala se u potragu za nestalim mužem.

Nakon smrti kralja Petra Krešimira IV 1075.godine, da bi omogućili dolazak na kraljevsko prijestolje Zvonimiru, kraljica Neda trebala je naprosto nestati, iako je bila omiljena u narodu. Jelena, Zvonimirova žena, tajno je odvodi iz tamnice i nalazi joj utočište na tada pustom prostoru Primoštena, na otoku Maslinoviku.

Nakon mnogih stoljeća ova priča dobiva i svoj nastavak. Krajem 19. stoljeća, oko 1890.godine baba Bene berući travu ispod busena našla je zlatnike kraljice Nede. Potragu za zlatnicima traje do dana današnjega.

Ljetni karneval još je jedna posebnost Primoštena. Primoštenski karnevalisti 9. srpnja organiziraju 15. po redu, očekuje se veliki broj maškaranih skupina iz drugih karnevalskih gradova,  a u Mandraču, poručuju karnevalisti, bit će ića i pića do mile volje.

26. travanj 2024 17:28