StoryEditorOCM

U povodu Dana općine i blagdana sv. Martina: čak 18 laureata primilo zahvalnice i priznanja

14. studenog 2018. - 12:50

Tisno spada među posebno osjetljive sredine na uspjehe i obljetnice svojih mještana, ali i udruga i institucija koje brižno njeguju tradiciju i baštinu svoga kraja te pridonose njegovu napretku i prepoznatljivosti.

Jedan od oblika općinske javne zahvale, koji je ujedno i poticaj izvrsnosti, kreativnosti i talentiranosti, osobito mlađim generacijama, jesu godišnja priznanja. Tradicionalno se dodjeljuju u povodu Dana općine Tisno i blagdana sv. Martina, nebeskog zaštitnika Tišnjanki i Tišnjana. Kuriozitet je da se u zadnjem desetljeću nije dogodilo da ih je bilo manje od deset. Ni ovaj put nije bilo drukčije – čak 18 laureata primilo je zahvalnice i priznanja iz ruku Ivana Klarina, načelnika, Miljenka Meštrova, njegova zamjenika, i Petra Jakovčeva, predsjednika tišnjanskog Općinskog vijeća.

To nikako ne znači da je svaki prijedlog koji je stigao na adresu općinske uprave i prihvaćen. Posebno povjerenstvo, koje je imenovalo Općinsko vijeće, temeljito je razmatralo svaki prijedlog, a poslije su prošli i vijećnički "filter".

Napunila se pozornica tišnjanskog Društvenog doma na svečanoj sjednici Općinskog vijeća ovogodišnjim laureatima. Zahvalnica je pripala Tomi Belakušiću, koji ove godine bilježi 10. obljetnicu rada u DVD-u Tisno kao njegov glavni zapovjednik. Za to vrijeme DVD je srastao u društveno tkivo svoje sredine i, uz osnovnu djelatnost, postao nezaobilazan u brojnim mjesnim aktivnostima.

Vremešnoj Betinjanki Stanislavi Jakovčev Općina se odužila zahvalnicom za desetljeća posvećena očuvanju kulturne baštine, pomoći Muzeju betinske drvene brodogradnje i aktivnom promicanju vjerskih običaja, tradicijskih znanja i vještina, a posebno običaja kićenja ulica za vrijeme blagdanskih procesija, koji je preuzeo i Muzej, učinivši betinske hacole jednim od svojih zaštitnih znakova.

Priznanje je, pak, pripalo Sportsko-ribolovnom društvu "Punta rata" iz Jezera koje će uskoro proslaviti 20. obljetnicu organiziranja Big game fishinga, sportskog natjecanja u ribolovu koje dovodi u Jezera sve veći broj poklonika, posebno u predsezoni i posezoni, te za doprinos manifestaciji "Jezerski dani mora". Također i "Academiji Navalis Adriatica" (ANA), međunarodnoj školi jedrenja i pomorskih vještina, koju je tijekom 30 godina postojanja s uspjehom pohađalo više od 15 tisuća polaznika.

Među laureate se upisao i Predrag Matešin, čija obitelj dugi niz godina izrađuje lokalne suvenire, koji su ove godine osvojili oznaku Hrvatski otočni proizvod, Anka Bilan, jedna od najstarijih članica KUD-a "Koledišće" iz Jezera specijalizirana za izradu spara i ogrica. Jezerske ogrice, zahvaljujući i njezinu radu, uvrštene su u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Za afirmaciju tradicionalnog jedrenja u Jezerima te sudjelovanje u opremanju svakog novog broda na jedra, posebno "Mari Jezerke", kao i organizaciju regata tradicijskih brodova od samih početaka do danas, nagrađen je Tihomir Trnovski.

I jezerski malonogometaši su došli na svoje. Dobili su dva priznanja – jedno MNK Jezera, koji slavi 20. obljetnicu rada obilježenog brojnim sportskim uspjesima te zapaženim rezultatima u radu s mladima i organiziranju humanitarnih aktivnosti, a drugo je uručeno kadetskoj momčadi (u sastavu: Zvonimir Petrović, Bruno Bilan, Andrija Pirjak, Luka Pavlov, Matej Pavlov, Ante Turčinov, Vice Jušić, Jakov Pirija i Rafael Samohod) koja se plasirala u završnicu prvenstva Hrvatske u malom nogometu.

Za snažan doprinos u očuvanju kulturno-umjetničke tradicije kroz rad u KUD-u "Zora" iz Betine, priznanje je dobila Marinka Fržop, a Frane Bilić za uspješnu organizaciju prvog Betina Film Festivala, na kojem je prikazano više od 60 hrvatskih i međunarodnih filmova uz brojne popratne programe.

Jezeranin Ante Klarin Cunco uvršten je među laureate zahvaljujući volonterskom radu na uređenju suhozida i stubišta znamenite jezerske "Pudarice", aktivnosti u jezerskom župnom zboru i pomoći mještanima u organizaciji javnih i crkvenih aktivnosti.

Priznanjima su se okitili i ponajbolji veslači jezerskog VK "Dupin": Frane Gabre, juniorski prvak Hrvatske u samcu (skifu) za 2018., Stipe Mandušić, dobitnik nekoliko zlatnih i jednog srebrnog odličja na nacionalnim i međunarodnim regatama, te Filip Španja i Luka Papeša, "Dupinov" veslački dvojac koji je "upisao" treće mjesto na 75. hrvatskom veslačkom prvenstvu, osvojio brojne medalje na međunarodnim regatama te zlatne medalje na regatama kupa Dalmacije.

Tišnjanski su laureati ove godine i dvoje Nijemaca – Johanna i Waldemar Mrotzek iz njemačkoga grada Düseldorfa koji punih pet desetljeća ljetuju u Tisnome, ali i Darko Škevin, Betinjanin koji je 30 godina posvećen maketarstvu i izradi suvenira s motivima iz tradicijskog života Betine.

Konačno, i članovi Žudija – Čuvara Božjeg groba župe Tisno, koji pridonose održanju tradicije, vjere, ali i kulturne baštine Tisnoga i svoje općine.

07. svibanj 2024 01:12