StoryEditorOCM
ŽupanijaDAN OPĆINE TISNO

U povodu blagdana svetog Martina: Nagrada za životno djelo Nenadu Milinu i Rajku Ćuzeli Papati

Piše Katarina Rudan
11. studenog 2020. - 08:27

Danas je blagdan svetog Martina, kojega općina Tisno slavi kao svojeg nebeskog zaštitnika. Nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije proslave neće biti. Zbog povećanog rizika od širenja koronavirusa, otkazane su sve manifestacije koje su se tradicionalno održavale.

– U ovom vremenu želimo sačuvati, koliko je god moguće, zdravlje naših sumještana, pogotovo rizičnih skupina. To je razlog što nismo održali ni svečanu sjednicu Općinskog vijeća, ali upriličit ćemo dodjelu nagrada i priznanja, na koju su pozvani samo ovogodišnji dobitnici. Drago mi je što su prijedlozi za laureate prihvaćeni s nikad više glasova vijećnika na sjednici koju smo održali – rekao je tišnjanski načelnik općine Ivan Klarin.

Radi sigurnosti i poštovanja svih epidemioloških mjera, nagrade i priznanja dobitnicima bit će uručeni na otvorenom, sutra (četvrtak) u 11 sati ispred Društvenog doma u Tisnom, a uručit će ih načelnik Klarin.

Među laureatima dva su poznata imena, osobe koje su za dugogodišnji i nesebičan rad u kulturnim udrugama zaslužile Nagradu za životno djelo u obliku zlatnog grba općine Tisno – Nenad Milin i Rajko Ćuzela Papata. Nenadu Milinu, osnivaču i voditelju KUD-a "Koledišće" iz Jezera, koje ove godine slavi 50 godina djelovanja, nagrada za životno djelo dodjeljuje se za sve što je do sada radio i pridonio da se održi i sačuva bogata tradicija i baština mjesta.

Višestruko je nagrađivan u domovini i inozemstvu. Zavičajna zbirka u crkvi sv. Ivana Trogirskog u Jezerima Nenadova je vizija, koja je uvrštena u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nenad je i turistički djelatnik i na tom mjestu niže priznanja. Kao koreograf i pedagog, školovao je generacije mladih Jezerana te pomagao mnogim folklornim udrugama i izvan naše županije.

Rajko Ćuzela Papata zaslužio je Nagradu za životno djelo za rad i članstvo u KUD-u "Hartić" iz Tisnog. Aktivni je član KUD-a 65 godina, a od toga je predsjednik 30 godina. Dva mandata bio je predsjednik Udruge puhačkih orkestara sjeverne i srednje Dalmacije, a bio je i predsjednik projekta izgradnje vodovoda Šibenik – Murter.

Plaketa i priznanja

Dobitnik Nagrade Općine Tisno u obliku plakete ove je godine Milan Jadrešić, za doprinos u revitalizaciji drvene brodske gradnje, kao i za dugogodišnji rad u Obrtničkoj komori Murter, Tisno, Pirovac, a član je i županijske Obrtničke komore.

Priznanja Općine Tisno sutra će primiti: Albert Lordan za dugogodišnji rad u organizaciji Vaterpolskog kluba "Tisno", u početku na dužnosti predsjednika, a danas kao član Upravnog odbora kluba; Zdenko Bilić, za promociju betinske gajete te za doprinos sadržajno oblikovanom Muzeju betinske drvene brodogradnje, a svoje stručno znanje danas prenosi na posjetitelje Muzeja kao vodič; Branko Barić, za svjesno i odgovorno obnašanje dužnosti u Komunalnom poduzeću "Ježinac" i izvan radnog vremena; Ante Bilić Pepac, jedan od posljednjih kovača, koji svoje znanje u radu s raznim metalima prilagođava potrebama. Njegov je rad prepoznatljiv na opremi brodova i u poljoprivredi, a uz to dugogodišnji je član KUD-a "Zora" iz Betine. Na prijedlog skupine građana Tisna, Ljubo Burić primit će Priznanje Općine Tisno za nemjerljiv doprinos u čistoći mjesta, crkvenih objekata, okoliša i mjesnog groblja. Često sav rad obavlja izvan svojeg radnog vremena.

Pri donošenju odluka o dodjeli nagrada nisu zaboravljeni ni sportaši. Priznanje će dobiti Dominik Obratov, za osvojeno treće mjesto u dvojcu na pariće za kadete na veslačkom prvenstvu Hrvatske održanom u Zagrebu u rujnu 2020. godine; Adrian Belakušić za osvojeno treće mjesto u dvojcu na pariće za kadete na veslačkom prvenstvu Hrvatske održanom u Zagrebu u rujnu 2020.; Dražen Babić za dugogodišnji rad u Veslačkom klubu "Dupin" te za odlične rezultate i brojne medalje osvojene na državnim natjecanjima; Noah Križanović, za dobre rezultate u karateu i osvojeno prvo mjesto u kategoriji do 28 kilograma na prvenstvu Hrvatske održanom u Rijeci 2020. Još je troje dobitnika Priznanja Općine Tisno: Mateo Čorkalo, za rad s djecom u vrtiću "Spužvica" – na djecu je neumorno prenosio znanje i radne navike o očuvanju prirode te je s djecom sudjelovao u brojnim manifestacijama u mjestu. Dobitnik je i Siniša Mikin, jedan od osnivača udruge "Betinska gajeta", za čuvanje kulturne baštine, jedan od organizatora regate "Za dušu i tilo", i na kraju Marija Skračić, čuvarica baštine koja svojim umjetničkim i preciznim radom izrađuje i rekonstruira stare nošnje te izrađuje očenašiće.

Zahvalnice Općine Tisno

Načelnik općine Tisno uručit će sutra i Zahvalnice Općine Tisno, koje su zaslužili: Silvijo Tomas za požrtvovan rad u vrijeme izolacije Betine i Murtera zbog koronavirusa. Starijim građanima Silvijo je bio oslonac u dostavi, lijekova, knjiga i hrane. Žrtvujući sebe, spašavao je svoje sumještane. DVD Tisno dobitnik je nagrade zbog nesebičnog zalaganja za vrijeme izolacije uzrokovane koronavirusom. Svojim radom i zalaganjem pružali su pomoć stanovnicima te su dežurali kako bi se provodile mjere izolacije.

Dobitnici su i Marija Škevin, Sandra Jadrešić i Paško Stipica zbog izuzetnog doprinosa za vrijeme pandemije koronavirusa, jer su se u samim počecima stavili na raspolaganje Stožeru civilne zaštite općine Tisno. Zahvalnicu je zaslužio i KUD "Zora" iz Betine, za promicanje kulture i narodnih običaja u izvanrednim okolnostima pandemije, te su u teškim uvjetima svojim nastupima obogaćivali sezonu u Betini.

Zahvalnicu će primiti i djelatnice Ljekarne Betina, za pomoć i podršku mještanima Betine za vrijeme pandemije koronavirusa, i to Ivana Šimat, Anđela Ivić Bosna, Nina Mudronja, Tamara Kavedžić, kao i djelatnice trgovine "Djelo 4", za pomoć i podršku mještanima Betine tijekom karantene u sprječavanju pandemije: Irena Juraga, Martina Malizija Šandrić, Sandra Jadrešić, Marijeta Bokan i Petra Morosavljević. Zahvalnicu su zaslužile i djelatnice trgovine "Djelo 33" iz Betine Mihaela Tomas, Cvita Kulušić i Marijana Kulušić.

26. travanj 2024 03:24